Policija pojačava zaštitu katedrale u Kölnu zbog mogućih planova napada

Policija pojačava zaštitu katedrale u Kölnu zbog mogućih planova napada

Na Badnjak je velika prisutnost policije u katedrali u Kölnu. Razlog: Katedrala bi mogla biti meta napada islamista. Vlasti očito rano reagiraju na dojavu.

Köln (dpa) – Sigurnosne provjere na ulazu, policijska vozila ispred katedrale: Neposredno prije božićnih bogoslužja policija je znatno pojačala sigurnosne mjere u katedrali u Kölnu. Prema informacijama dpa, sigurnosne vlasti su dobile informaciju o mogućem planu napada islamističke skupine na katedralu i crkvu u Beču. Ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Herbert Reul jasno je rekao da ljude ne treba odvraćati od odlaska u crkvu jer zaštita koju pružaju vlasti djeluje. Njemački grad Köln nalazi se u zapadnoj saveznoj državi Sjeverna Rajna-Vestfalija (NRW). Katedrala je simbol grada.

Policajci su u nedjelju provjeravali posjetitelje katedrale, javlja reporter dpa. Ispred je bila i policija sa službenicima i desetak vozila. Turistički posjeti u nedjelju nisu bili mogući, priopćili su iz crkve. Policija je u subotu navečer već pretražila katedralu sa psima tragačima, no rekli su da nisu pronašli ništa neobično.

Policija je također pojačala mjere sigurnosti u Beču. U Austriji je Ured za zaštitu ustava u subotu uhitio četiri osobe dok su istraživali islamističku mrežu. Trenutno su u tijeku razgovori s osumnjičenicima i odgovarajuće procjene, priopćila je Uprava za državnu sigurnost i obavještajne poslove austrijskog ministarstva unutarnjih poslova odgovarajući na upit dpa. Iz taktičkih razloga trenutačno se ne mogu dati daljnji detalji. O uhićenju u Njemačkoj izvijestio je i tabloid Bild. Međutim, u početku nije bilo potvrde za to.

Prema informacijama dpa, sumnjiva bi skupina mogla imati veze s ogrankom terorističke mreže Islamske države (IS), koja sebe naziva Pokrajina Khorasan Islamske države (ISPK) i koja je uključena u oružani sukob s militantnim islamistima u Afganistanu već nekoliko godina talibanske borbe.

Napomena se odnosila na doček Nove godine

Glasnogovornik policije u Kölnu Wolfgang Baldes rekao je u nedjelju: “Primili smo dojavu o opasnoj situaciji oko katedrale u Kölnu, moguće i za katedralu u Kölnu, koja se odnosila na novogodišnju noć.” Nije želio komentirati tko je dao dojavu. O nalazima se neće govoriti ništa s ciljem daljnjih tajnih istraga.

Istodobno, policija u Kölnu jasno je dala do znanja da će pojačane mjere sigurnosti u katedrali trajati još neko vrijeme. “Sada moramo vidjeti koliko brzo možemo stvarno potvrditi ove informacije. Sigurno je da sve dok se opasna situacija ne može isključiti, mi ćemo naravno nastaviti poduzimati ove mjere”, rekao je Baldes. Pred policijom su i dalje naporni dani.

Apel: ipak slavite Božić

Unatoč mjerama opreza, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Rajne-Vestfalije Reul savjetovao je da se ne odriču posjeta crkvi za Božić zbog straha od napada. “Naše vlasti koriste sva svoja saznanja kako bi nas što bolje zaštitile. Mjere u Kölnu sada to pokazuju”, istaknuo je Reul i dodao: “Moj apel: idite u crkvu, slavite Božić. Strah je valuta terorista. Ne smijemo tome dodavati vrijednost.”

Crkva i policija savjetuju ljudima da na bogoslužje dođu nešto ranije zbog kontrola. Pročelnik katedrale Guido Assmann rekao je u intervjuu na katedralnom radiju da neće dopustiti da mu se oduzme radost. “Vjerujem da bi svi oni koji možda žele prijetiti ili učiniti nešto protiv naše slobodne države ili protiv vjerskih sloboda rekli: “Pobijedili smo”, ako postoji strah.” Naglasio je: „Činjenica da živimo u ustavnoj državi koja štiti vjersku slobodu, koja štiti ljude kada žele doći na bogoslužje, štiti svakog čovjeka, mislim da je to jako, jako veliko dobro. I to je ono što mi ovdje doživljavamo.”

Reul: “Nismo bespomoćni”

Ministar unutarnjih poslova NRW-a Reul objasnio je postupke sigurnosnih tijela: “Oprez je naredba dana. Znamo: prijetnja od terorizma je veća nego što je bila dugo vremena i naši kršćanski blagdanski rituali su naravno također meta islamističkih terorista”, rekao je. “Ali mi nismo bespomoćni”, dodao je političar CDU-a.

Od terorističkog napada islamističkog Hamasa na Izrael 7. listopada, raste strah da bi se napadi mogli dogoditi iu Njemačkoj. Prema tamošnjoj policiji, razina opasnosti od terorističkih napada u Austriji i dalje je povišena.