Objavljujemo pismo zaposlenika škole u kojoj se profesor potukao s učenikom: “Imamo potrebu reći neke stvari…”

Objavljujemo pismo zaposlenika škole u kojoj se profesor potukao s učenikom: “Imamo potrebu reći neke stvari…”

Zaposlenici zagrebačke Strojarske tehničke škole u kojoj se profesor potukao s učenikom uputili su pismo javnosti.

Zaposlenici Strojarske tehničke škole iz Zagreba koja je posljednjih dana u fokusu javnosti zbog tučnjave između profesora i učenika uputili su javnosti pismo u kojem navode kako “neki neimenovani izvori ne daju pravu sliku o njihovoj školi”. 

Profesor (61) se fizički sukobio s učenikom nakon što ga je ovaj, kako tvrdi i on, ali i dio učenika, isprovocirao, a snimka tučnjave je dospjela u javnost. Profesor je nakon toga završio i u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela, no ubrzo je pušten. Nadležni su najavili sankcije i za učenika nakon što se provede istraga. 

Dnevnik Nove TV doznao je i da su učenici govorili profesoru da je četnički vojvoda i dobacivali mu “idemo popiti bombicu”. No profesora se tereti i za zlostavljanje djece jer je jednog učenika mjesecima vrijeđao zbog boje kose i govorio mu da je “kuruzni”., prenosi dnevnik.hr

Škola je nakon incidenta pokrenula postupak otkaza protiv profesora. Brojne reakcije izazvala je i izjava resornog ministra Radovana Fuchsa da je profesor bio u alkoholiziranom stanju, no to prema izjava upućenih ipak nije bilo točno pa su neki zatražili od ministra i da se ispriča profesoru.  

Pismo zaposlenika škole koje je dobio Dnevnik Nove TV objavljujemo u cijelosti: 

“U vidu nedavnih događaja u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića, našoj školi, mi zaposlenici imamo potrebu reći neke stvari i našu stranu priče.

Većina radi više od 5 godina, a neki i duže od 10 godina. Rad u školi je naš poziv, a našom školom se ponosimo i s veseljem dolazimo svaki dan na posao! U prijateljskoj i opuštenoj atmosferi radimo svaki dan, međusobno se uvažavamo i surađujemo i zadovoljni ulazimo u razrede. Kolektiv, zajedno s ravnateljicom, je homogen, međusobno se uvažavamo i surađujemo, stoga smo začuđeni i tužni zbog ovih neimenovanih izvori koji ne daju pravu sliku o našoj školi, učenicima i zaposlenicima, nego stvaraju jednu nepotpunu i ružnu sliku. Škola je mala i svi smo kao obitelj, to će potvrditi većina roditelja kao i sadašnji i bivši učenici.

Škola je iznjedrila uspješne učenike koji nas rado posjećuju i kao već odrasli ljudi, kako bi pozdravili svoje bivše razrednike i profesore.

Uključeni smo u Erasmus projekte, naša je škola bila škola partner u Regionalnom centru kompetentnosti Faust – strojarstvo. Učenici sa svojim projektima sudjeluju na raznim izložbama inovacija i postižu zavidne uspjehe! Samo ove godine pod mentorstvom nastavnice elektrotehničke grupe predmeta Vesne Zbodulje i još jednog nastavnika strojarske grupe predmeta, osvojili smo dva zlata i dva srebra na Međunarodnom sajmu inovacija INOVA u rujnu, te broncu, zlato i srebro na izložbi inovacija Arca u listopadu. Nekoliko učenika u pratnji profesora Mrakovčića i Špoljarića išli su u Hallein – posjet tvrtki EMCO GmbH. Profesor Franjo Baotić i profesorica Vesna Zbodulja vodili su učenike u tvornicu Končar kako bi učenici stekli praktična znanja. U školi se svake godine kao i ove provodi Večer matematike koje vode naše nastavnice matematike. Ovo su sve postignuća samo iz ove školske godine, što znači posljednja 4 mjeseca!

Svake godine sudjelujemo u sajmovima inovacija i potičemo učenike na praktične projekte, kojima se oni rado odazivaju, sudjelujemo i na natjecanjima iz područja strojarstva i informatike.

Profesor Titan učenike je vodio u firmu Viessmann kako bi upoznali tehnologiju proizvodnje toplinske energije i Institut graditeljstva kako bi učenici upoznali protokole ispitivanja metalnih materijala.

Učenici se vode u na Dane otvorenih vrata FSB-a, FER-a i PMF-a budući da isti uspješno upisuju fakultete nakon završetka škole.

Dakle, ponosni smo na pozitivno ozračje koje vlada u školi, ponosni smo na naše učenike, ponosni što nam se još dugo poslije završetka škole javljaju i radosno nam govore o svojim uspjesima u životu. Nastavnici i zaposlenici se druže, odnos s ravnateljicom je vrlo korektan i možemo zaključiti kako je ova škola ugodno mjesto za rad.

U potpisu po abecednom redu:

Bandalović Dražen
Ljiljana Ceraj – Hušidić
Marina Ferić Jašarević
Grdović Robert
Jukić Tatjana
Kaucki Josipa
Kolar Monika
Molnar Ivana
Moštak Valentina
Paradžiković Antonio
Priselac Davorin
Reljić Dražen
Špoljarić Pavle
Titan Slavko
Zbodulja Vesna
Zelenčić Suzana