Ubio ženu, ranio četiri osobe, zapalio kuće… DORH traži da ne ide u zatvor

Ubio ženu, ranio četiri osobe, zapalio kuće… DORH traži da ne ide u zatvor

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Sisku podiglo je optužnicu protiv 58-godišnjeg Nedžada Fetića, koji je 1. srpnja ubio 45-godišnju ženu, teško ranio još četiri osobe te zapalio tri kuće i dva automobila.

Kako je objavio ŽDO, Fetića su optužili za jedno ubojstvo, 10 pokušaja ubojstava, tri dovođenja u opasnost života i imovine kao i jednog takvog produljenog kaznenog djela, ali i zbog nedozvoljenog držanja oružja. ŽDO traži da ubojica ne ide u zatvor već da bude smješten u psihijatrijsku ustanovu., piše index.hr

“Županijsko državno odvjetništvo u Sisku je 12. prosinca 2023., nakon provedene istrage, a tijekom koje je utvrđeno da je okrivljenik protupravna djela počinio u nebrojivom stanju, podiglo pred Županijskim sudom u Sisku optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1965.) zbog jednog protupravnog djela zakonskih obilježja kaznenog djela ubojstva iz čl. 110. Kaznenog zakona; deset protupravnih djela zakonskih obilježja kaznenih djela ubojstva u pokušaju iz čl. 110. u vezi čl. 34. KZ/11 i čl. 24. st. 2. KZ/11; tri protupravna djela zakonskih obilježja kaznenih djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. u vezi čl. 24. st. 2. KZ/11; jednog protupravnog djela zakonskih obilježja produljenog kaznenog djela dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 1. KZ/11 u vezi čl. 52. KZ/11 i čl. 24. st. 2. KZ/11; i jednog protupravnog djela zakonskih obilježja kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari iz čl. 331. st. 1. KZ/11 u vezi čl. 24. st. 2. KZ/11, sve u vezi čl. 51. KZ/11.

Optužnicom se okrivljenom 58-godišnjaku stavlja na teret da je, u neubrojivom stanju, počinio protupravna djela zakonskih obilježja navedenih kaznenih djela 1. srpnja 2023. oko 20:00 sati u Sisku, Capraške poljane. 

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku u optužnici je, na temelju članka 550. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, postavilo zahtjev da sud nakon rasprave utvrdi da je okrivljenik počinio protupravna djela u stanju neubrojivosti i da mu odredi smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama. 

Ovo državno odvjetništvo predložilo je u optužnici produljenje istražnog zatvora protiv okrivljenika, na temelju članka 551. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, jer postoji vjerojatnost da bi okrivljenik, koji je u vrijeme počinjenja protupravnih djela bio neubrojiv, mogao počiniti teže kazneno djelo, što je optužno vijeće Županijskog suda u Sisku prihvatilo i 15. prosinca 2023. produljilo istražni zatvor protiv okrivljenika”, objavio je ŽDO.

Ubio ženu, ranio četiri osobe, zapalio kuće…

Županijsko državno odvjetništvo je u srpnju, nakon pucnjave, objavilo detaljno priopćenje:

“Županijsko državno odvjetništvo Sisak s policijskim službenicima Policijske uprave sisačko-moslavačke i drugim stručnim osobama provodi očevid na nekoliko lokacija vezano za kaznena djela počinjena u večernjim satima 1. srpnja, na području Siska, odnosno u Ulici Capraške poljane. PU sisačko-moslavačka provodi kriminalističko istraživanje nad jednom osumnjičenom osobom, a ŽDO u Sisku je izdalo i izdaje zakonom propisane naloge te provodi propisane radnje potrebne za utvrđivanje svih okolnosti počinjenih kaznenih djela”, priopćio je u srpnju sisački ŽDO.

PU sisačko-moslavačka je ranije na izvanrednoj konferenciji za novinare izvijestila da je 58-godišnji napadač uhićen brzom intervencijom policije, koja je angažirala sve snage u hvatanju počinitelja zločina i pucnjave u Sisku.

U oružanom napadu je smrtno stradala 45-godišnja žena, a ukupno je ozlijeđeno osam osoba, od kojih četiri teško i četiri lakše. Počinitelj je zapalio i dvije stambene zgrade, a u velikom su požaru dvije zgrade i jedan automobil u cijelosti izgorjeli, a jedna zgrada i automobil djelomično.