Povlači se voće uvezeno iz Kine. Nemojte ga konzumirati

Povlači se voće uvezeno iz Kine. Nemojte ga konzumirati

S tržišta se hitno povlači uvozni prehrambeni proizvod zbog otkrivene baktertije salmonele spp, izvijestili su iz europske agencije za hranu.

Riječ je o o organskim osušenim goji bobicama iz Kine koje su na područje EU uvezene preko Austrije, a zemlja prijave je Njemačka.

Proizvod je iz Njemačke distribuiran u 11 europskih zemalja, među ostalim i u Hrvatsku, Sloveniju te Mađarsku. Rizik je ozbiljan, ističu u europskom sustavu za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Kako su izvijestili iz tvrtke Alnatura koja je pakirala kontaminirane goji bobice, iz predostrožnosti se povlače sve goji bobice s rokom trajanja od 4. srpnja do 22. listopada 2024. godine jer je u uzorku otkrivena salmonela.

“Roba je u Njemačkoj već povučena iz prodaje. Salmonela može uzrokovati gastrointestinalne bolesti. Kupci koji kod kuće imaju Alnatura goji bobice s navedenim rokom trajanja preventivno ih više ne smiju konzumirati.

Proizvod se može vratiti u lokalne trgovine, gdje će biti dostupne zamjene. Rok trajanja otisnut je na bočnoj strani pakiranja.

Opoziv ne utječe na druge datume trajanja ili druge proizvode. Alnatura žali zbog incidenta i ispričava se zbog neugodnosti”, navode iz sjedišta Alnature u Darmstadtu.