Uskok pokrenuo istragu: Informatičar u DORH-u za sebe zadržao 15 mobitela, ali to nije sve…

Uskok pokrenuo istragu: Informatičar u DORH-u za sebe zadržao 15 mobitela, ali to nije sve…

USKOK je, na temelju kaznene prijave PU osječko-baranjske, donio rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1979.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je okrivljenik, u razdoblju od 3. siječnja 2019. do 31. kolovoza 2022. u Osijeku, kao službenik u Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku, zadužen za informatičku podršku, u namjeri da se okoristi prisvajanjem mobilnih uređaja i tableta te korištenjem mobilnih i internetskih usluga na račun navedenog državnog odvjetništva, za sebe zadržao 15 mobilnih uređaja ukupne vrijednosti 1.244,28 eura od 28 mobilnih uređaja koje je tom odvjetništvu na temelju dvaju ugovora za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži isporučilo trgovačko društvo.

Osim toga, sumnja se da je okrivljenik, bez ovlaštenja Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku, uputio istom društvu više zahtjeva za mobilnim uslugama i ovjerio ih svojim potpisom i pečatom navedenog odvjetništva, iako za isto nije imao nikakvo dopuštenje niti odobrenje.

Tako je okrivljenik neovlašteno obvezao Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku na kupnju najmanje 6 mobilnih uređaja i tableta ukupne vrijednosti 5.154,91 eura, koje je, nakon prihvaćanja zahtjeva i isporuke, zadržao za sebe, a također je obvezao isto odvjetništvo na plaćanje ugovorenih pretplatničkih odnosa za pružanje mobilnih i internetskih usluga za navedene uređaje u iznosu od najmanje 5.467,56 eura.

Na opisani način okrivljenik je na štetu Županijskog državnog odvjetništva pribavio protupravnu imovinsku korist od najmanje 11.866,75 eura, piše Uskok.