Pet financijskih granica koje treba postaviti s prijateljima i obitelji tijekom praznika

Pet financijskih granica koje treba postaviti s prijateljima i obitelji tijekom praznika

Ako želite maksimalno uživati u blagdanskoj sezoni, a pritom ne želite iscrpiti financijske resurse, predstavljamo vam pet granica koje možete postaviti s prijateljima i obitelji kako biste postigli financijski uspjeh

Nije tajna da praznici mogu biti izuzetno iscrpljujući, kako emocionalno tako i financijski. Reklame i oglasi na društvenim mrežama potiču nas da sudjelujemo u prazničnim aktivnostima, dok istovremeno putujemo kako bismo posjetili voljene i trudimo se pronaći savršene poklone za svakoga na popisu. Za one koji žele unaprijed planirati proračun za praznike, to može biti izazovno, pogotovo ako vaši prijatelji i obitelj nisu usklađeni s vama u pogledu financija ili trošenja tijekom praznične sezone. Ako želite maksimalno uživati u blagdanskoj sezoni, a pritom ne želite iscrpiti financijske resurse, predstavljamo vam pet granica koje možete postaviti s prijateljima i obitelji kako biste postigli financijski uspjeh, piše Mixer.

1. Dogovorite budžet za kupnju darova
Važno je postaviti ukupni proračun za blagdanske troškove, ali jednostavan način da održite svoje financije pod kontrolom je postavljanje granice za cijenu darova s ​​prijateljima i obitelji. Ako poznajete osobu koja uvijek pretjeruje s darivanjem, možete ih diskretno povući na stranu i izraziti im zahvalnost za sve što su dosad poklonili. Međutim, ove godine biste željeli postaviti granicu koliko ćete oboje potrošiti jedno na drugo. Ovo može smanjiti pritisak da pratite njihovu razrađenu razmjenu poklona, dok istovremeno štedi novac. Osim takvih razgovora, sjednite i sami pregledajte svoje financije, planirajući blagdanske kupovine sukladno vašem proračunu. Napravite popis osoba kojima želite kupiti darove i odredite budžet za svaku osobu prema vlastitim mogućnostima. Ovo će vam pružiti sveobuhvatan uvid u vaše blagdanske troškove i postaviti smjernice kad dođe vrijeme za kupovinu. Bez obzira koliko privlačno bilo pretjerivati za blagdane, pametno je imati na umu svoj proračun kako biste u siječnju bili mirni.

2. Ograničite broj blagdanskih aktivnosti u kojima sudjelujete
To može biti izazovno, posebno ako ste društveni leptir koji voli sudjelovati u svim blagdanskim zabavama. Iako su ti događaji zabavni, troškovi se brzo mogu gomilati ako često kupujete bocu vina ili nabavljate novu odjeću za svako druženje ili blagdansku proslavu na koju ste pozvani. Kako biste riješili taj izazov, razmislite o postavljanju ograničenja broja zabava koje posjećujete i popunite ostatak svog kalendara besplatnim ili pristupačnijim aktivnostima.

3. Predložite razmjenu poklona umjesto kupnje za više osoba
Predlaganje grupne razmjene darova poput Tajnog Djeda Mraza može biti jednostavan način za održavanje troškova pod kontrolom. Svaka osoba je odgovorna samo za jedan dar, što je posebno korisno ako obično darujete svakoga u svom uredu ili grupi prijatelja. Iako može biti teško suzdržati se od darivanja više ljudi istovremeno, prednosti su dugoročne uštede. Osim toga, možete otkriti da možete darovati smisleniji poklon jer niste pod pritiskom potrage za pravim stvarima ili trošenja novca na više ljudi.

4. Darujte alternativne poklone
Razmišljajući o poklonima za blagdane, par Uggsica može biti sjajan izbor, ali postoje trenuci kada su najvredniji pokloni oni koji dolaze iz srca, ručno izrađeni ili čak nematerijalne prirode. Ako želite nešto posebno, a istovremeno pristupačno, postoji niz jednostavnih i jeftinih DIY (uradi sam) poklona koje možete pripremiti ove blagdane. Personalizirani spomenari, uokvirene fotografije ili domaći deserti su sjajne opcije koje dodaju osobni dodir vašem poklonu. Osim toga, možete investirati svoje vrijeme kao poklon. Predložite besplatnu aktivnost s blagdanskom tematikom, poput vožnje kroz okićeno susjedstvo uz šalicu toplog kakaa. Organiziranje večeri filma ili igara s blagdanskom temom također može stvoriti posebne trenutke s prijateljima. Dajte im iskustvo i zajedničke uspomene umjesto materijalnih stvari.

5. Ponudite se da budete domaćin kako biste izbjegli troškove putovanja
Blagdani se ne vrte samo oko darivanja, već često obuhvaćaju i putovanja koja mogu ozbiljno isprazniti vaš bankovni račun. Ako se putovanje jednostavno ne uklapa u vaš proračun ove godine, postoji nekoliko rješenja koja vam mogu pomoći. Pozovite svoje prijatelje i obitelj da dođu k vama. Organiziranje događaja jest financijska odgovornost, ali vjerojatno će biti manje skupo od rezervacije zrakoplovnih karata ili plaćanja goriva. Ugošćavanje za blagdane može biti zabavan način da svojim voljenima pokažete kako se slavi u vašem gradu. Povedite ih u razgledavanje susjedstva s najboljim blagdanskim svjetlima, prisustvujte predstavama, pripremite ukusan obrok i organizirajte razmjenu darova za zaista posebno blagdansko iskustvo.