Hoćemo li imati bijeli Božić? Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Hoćemo li imati bijeli Božić? Pogledajte kakvo nas vrijeme očekuje do kraja tjedna

Kakvo nas vrijeme očekuje ovoga tjedna donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Nikola Vikić-Topić.

Anticiklona nad našim dijelom Europe polako slabi, tlak zraka je u padu, i to će dopustiti frontama da nam se idućih dana više približe. Međutim te će fronte biti slabe i prolazit će ipak malo sjevernije od Hrvatske tako da neće donijeti puno kiše, a zbog južine će temperatura blago porasti.

U četvrtak će rano ujutro biti oblačnije, no ubrzo će se razvedravati sa zapada i zasjat će sunce u velikom dijelu zemlje. U središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj lokalno je moguća magla, no ona se neće zadržavati dugo kao u srijedu. Na obali će puhati bura, uglavnom umjerena, jedino pod Velebitom i jaka, pa je tamo na snazi žuti meteoalarm. Jutro će biti manje hladno nego u srijedu. U unutrašnjosti oko nule, a na obali od 7 do 11 stupnjeva.

Dosta sunca imat ćemo u ranim poslijepodnevnim satima u središnjoj Hrvatskoj. Magla će se do podneva posvuda raspasti, a novi oblaci još neće stići. Oni dolaze nešto kasnije, pa tako predvečer, postoji mala mogućnost za slabu prolaznu kišu. Temperatura će rasti do 7, 8 stupnjeva, no kako će jugozapadnjak jačati na umjeren, činit će se svježije. I južina može činiti hladan osjećaj.

Slavonija će biti većinom sunčana, neće biti dugotrajne magle kao u srijedu. Naoblačenje stiže kasno popodne i navečer, pri čemu može pasti malo kiše, iako je veća vjerojatnost za nju kasnije, nakon ponoći. Vjetar će malo ojačati, puhat će slabo do umjereno, s juga i jugozapada. I temperatura će biti viša nego u srijedu, osobito na onim područjima gdje bila cjelodnevna magla. Sutra od 8 do 10 stupnjeva.

Istri, Primorju i gorju od jutra obilje sunca. Potom će, u ranim poslijepodnevnim satima, početi stizati oblaci sa sjeverozapada i bit će sve oblačnije, no tek je navečer moguće malo kiše. Jutarnja bura će oslabjeti, poslijepodne će zapuhati slab sjeverozapadni vjetar, a zatim predvečer jugo i jugozapadni koji će jačati na umjeren. Temperatura će biti slična ili malo niža nego u srijedu, uglavnom od 12 do 14, a u Gorskom kotaru i Lici 8, 9.

Dalmaciji će se, nakon malo oblačnijeg jutra, već prijepodne razvedravati, tako da će većinu dana biti sunčano. Novo naoblačenje stiže kasno popodne. A u noći na petak može pasti i malo lokalne kiše. Bura će oslabjeti, okrenut će na slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Temperatura 14, 15 stupnjeva.

Za vikend na kopnu promjenjivo oblačno, imat ćemo sunčana razdoblja, i ne bi trebalo više biti magle, no u petak i subotu će povremeno padati kiša, a u noći je moguća i susnježica te snijeg, vjerojatnije u Slavoniji i Podravini. Za Badnjak vrlo vjerojatno posvuda suho. Puhat će slab do umjeren vjetar, prvo jugozapadni, pa sjeverozapadni, a temperatura će biti viša od prosjeka. Ujutro malo iznad nule, a danju oko 10.

Na Jadranu ovih dana više sunca. Većinom će biti suho i pretežno sunčano, uz promjenjivu naoblaku. Samo je lokalno u Dalmaciji u petak moguće malo prolazne kiše. Puhat će umjerena, povremeno i jaka tramontana, a u nedjelju Okreće na jugo. Temperatura će ujutro biti oko 8, danju oko 15.

U svakom slučaju, produljeni božićni vikend bit će iznadprosječno topao, promjenjivo oblačan, sa sunčanim razdobljima, ali lokalno i s malo prolazne kiše. Ona je u unutrašnjosti najvjerojatnija u subotu, a na obali u ponedjeljak i utorak