Grmoja je poručio Plenkoviću: “Imam vam potrebu reći tko ste vi. Vi ste jedan korumpirani komunistički gojenac, impresioniran Bruxellesom”

Grmoja je poručio Plenkoviću: “Imam vam potrebu reći tko ste vi. Vi ste jedan korumpirani komunistički gojenac, impresioniran Bruxellesom”

Žestoke prozivke oporbe na račun premijera i HDZ-a, te HDZ-ove na račun oporbe obilježile su zajedničku sjednicu saborskih odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša na kojima se u srijedu saslušava kandidat za ministra gospodarstva Damir Habijan.

Poslijepodne će Hrvatski sabor, na izvanrednoj sjednici, odlučivati o povjerenju novom ministru, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.

Prije samog glasovanja o povjerenju Habijanu, predstavnici klubova imat će priliku govoriti na slobodnu temu, a kako se radi o posljednjoj takvoj prilici u ovoj godini, za pretpostaviti je da će je iskoristiti većina od 16 klubova., sjednicu prenosi N1

TIJEK DOGAĐAJA IZ MINUTE U MINUTU

11:06

Plenković: Jedina važna stvar u životima članova Vlade je ovo

Urša Raukar Gamulin upozorila je Plenkovića da je ovo šesti ministar kojeg je nezakonito smijenio. 

Plenković joj je rekao da “citira neke pravne i ustavne stručnjake, odnsno prepisuje ono što oni govore, a što je potpuno besmisleno”.

“Kad ja dobijem mandat da sastavim Vladu, na temelju potpisa i odluke predsjednika, jedina stvar koja je u životima članova Vlade bitna je da imaju moje povjerenje. Ako ga nemaju, ne mogu biti ministri. Bolje zaboravite na te stručnjake i bavite se praksom”, poručio joj je. 

10:55

Iskustvo na lokalnoj razini

Ante Sanader naveo je kako važno imati iskustva s lokalnom razinom da bi se bilo uspješan ministar i spomenuo Branka Bačića kao dobar primjer toga. Zanimalo ga je je li i to bila jedna od referenci za Damir Habijana. Plenković je rekao kako Habijan ima iskustva na lokalnoj razini. 

10:35

Grmoja dobio zabranu govora

Grmoja je poručio Plenkoviću: “Imam vam potrebu reći tko ste vi. Vi ste jedan korumpirani komunistički gojenac, impresioniran Bruxellesom kao što su nekad vaši bili inspirirani Beogradom, koji uporno uništava Hrvatsku, završit ćete u narodnom sjećanju gdje je završio i Sanader”. Nakon toga dobio je treću opomenu i zabranu govora.

10:25

Habijan o sebi

Damir Habijan rekao je da je njegov životopis više-manje poznat, ali ponovio je podatke o svom obrazovanju i odvjetničkoj karijeri, koja je trajala sve do ulaska u Sabor.

“Radi se o izazovnom resoru. Ono što je bitno, ja gospodarstvo gledam na drugi način, radio sam kao odvjetnik na pravnim slučajevima koji 95 posto uključuju korporativno pravo, vidio sam što tim poduzetnicima na tržištu može biti otegotno. Imam iskustvo u realnom sektoru”, kazao je Habijan.

Kazao je se smatra timskim igračem i da će nastojati voditi pozitivnu politiku u resoru gospodarstva.

10:24

Benčić upozorila Plenkovića zbog obraćanja zastupnicima

Benčić je nakon Plenkovićevog izlaganja poručila premijeru da je on gost u Saboru i zamolila ga da se zastupnicima obraća primjereno. “Nemam problem s političkim fajtom, ali kad se obraćate zastupnicima, obraćat ćete im se imenom, a ne pridjevima”, rekla je reagirajući na opetovano obraćanje Plenkovića Marinu Miletiću sa “zaljubljeni”.

Tušek se usprotivio i rekao kako su ton diskusiji dali sami zastupnici.

10:11

Plenković o “kišobranu HDZ-a”

Nakon što je prozvao Most, Plenković je odlučio odgovoriti i na prozivke Marina Miletića o “kišobranu HDZ-a” pa je nabrojao postignuća koja su postignuta “pod kišobranom HDZ-ove Vlade”. Rast BDP-a, gospodarski rast, rast kreditnog rejtinga… 

Plenković je rekao kako će “pod kišobranom HDZ-a” ostati i veliki projekti poput LNG terminala na Krku. “Kao da nam je baba Vanga rekla da će doći do ruske agresije na Ukrajinu pa smo se energetski osigurali”, kaže premijer. Spomenuo je i Pelješki most koji je teritorijalno spojio jug Hrvatske s ostatkom zemlje.

10:08

Plenković o “koruptivnom oporbenom Mostu”

Plenković je nakon kratkog predstavljanja Habijana nastavio prozivati Most.

“Što se tiče slučaja iz uvodnih zahtjeva za stanke, prošli sam tjedan razriješio bivšeg ministra nakon što se dokazima potvrdilo i otkrilo da je njegov bivši savjetnik informacije koje je imao selektirano davao jednom novinaru, a taj novinar Grmoji, koji je ovdje i pritom je sasvim očito da je bilo riječ o koruptivnim radnjama”, rekao je Plenković nazivajući Most koruptivnom političkom oporbenom strankom koja nema nikakvih ambicija da kažu nešto o onome o kome treba.

“Ovdje je bit korupcija Mosta, to je ključ ove afere koja razotkriva stranku koja se povezala s čovjekom koji nema veze s HDZ-om i koji je cijeli mandat radio za osobni račun ili neke obračuna, a ne za intres države. Nama je u interesu da se rasvijetli ova afera, koruptivna mreža Mosta. Pa tamo su Mostovci bili pretplaćeni za nastupe, ispada da je Lovrinčević kupovao medijski prostor za koruptivni Most u tim emisijima”, poručio je Plenković.

Karolina Vidović Krišto tražila je da se Plenković drži teme, a Tušek joj je odgovorio da on procjenjuje kako se premijer drži teme, dok joj je Plenković odgovorio da je ona zadnja koja smije nekome upadati u riječ. Tušek je Karolini Vidović Krišto da opomenu. Plenković je nakon toga poručio kako razotkriva političku korupciju oporbe i njihovu nemoć.

10:02

Plenković o Habijanu

Plenković je zastupnicima i članovima Odbora predstavio svog kandidata, Damira Habijana. Na početku je rekao kako je uvjeren da će Habijan biti ministar te da mu je zadovoljstvo predstaviti ga. 

“Habijan je pravnik, bavio se odvjetništvom, uglavnom korporativnim pravom, akvizicijama, spajanjima, dokapitalizacijama… Bio je pravnik koji se bavi gospodarstvom. U pogledu rada u Saboru, bio je član i Odbora za gospodarstvo. Kad je riječ o stranačkim aktivnostima, od 2016. je predsjednik gradske organizacije HDZ-a u Varaždinu, kombinira lokalnu i nacionalnu politku, stručan je u svojoj karijeri pravnika. Najvažnije je da je u potpunosti u tijeku sa svim aktivnostima Vlade”, rekao je Plenković na početku dodajući da je i sam Habijan rekao da će mu biti jednostavno uključiti se u rad Vlade. 

09:41

Troskot: Neka dođe premijer Hrvatske Vujnovac

“Molimo da stvarno dođe premijer Hrvatske, Pavo Vujnovac, a ne njegov glasnogovornik Andrej Plenković, pa da s njim razgovaramo o trendovima u gospodarstvu”, poručio je Mostov Zvonimir Troskot.

09:39

Treća opomena za Selak Raspudić

Selak Raspudić poručila je da je Habijan treći, ali ne i posljednji ministar gospodarstva i zaradila treću opomenu. Više ne može govoriti na ovoj sjednici.