Plenković: Afera oporbe, konkretno Mosta

Plenković: Afera oporbe, konkretno Mosta

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je da je afera “Mreža” velika afera oporbe, konkretno Mosta, koja zlorabi informacije te ih koristi da ruše Vladu.

Plenković je nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a rekao novinarima kako postoje dokazi u porukama u kojima zastupnik Mosta (Nikola Grmoja), predsjednik saborskog Antikorupcijskog vijeća, dobiva informacije od bivšeg savjetnika bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića,Jurice Lovrinčevića.

– Informacije koje dila netko tko je dio sustava, praktički kroz moguće koruptivno djelo dostavlja medijima, a mediji ga dostavljaju Mostu. Most onda to selektira i usmjerava, a mediji to prenose kao da je istina, kazao je.

Negirao je stajališta oporbe da je riječ o HDZ-ovoj aferi. “Ne, afera nije naša. Afera je oporbena, ona je čak i više medijska afera nego što je naša”, poručio je.

Upitan zašto je smijenio ministra Filipovića, odgovorio je da je to učinio zato što je za savjetnika stavio nekoga tko je radio protiv Vlade.

– Što bih mu trebao reći, čestitam, upitao je premijer. Upitao je također kako to može biti njihova afera, a cilj joj je rušiti Vladu.

Upitan čija je Vlada davala odobrenje da se isplaćuje novac Mreži TV, kazao je da to Vlada nije napravila.

– Vlada kao tijelo nije odobravala ništa, rekao je.

Objasnio je i kako odluke poput tih ne dolaze na Vladu, niti ih vidi niti zna za njih.

Kaže da se sve mora rasvijetliti. To će biti i tema saborskog Odbora za medije, koji će zasjedati u srijedu, gotovo istovremeno kada i saborski odbori za gospodarstvo i zaštitu okoliša na kojoj će biti predstavljen novi ministar gospodarstva Damir Habijan.

Plenković je kazao da nema nikakvih problema da se utvrdi sve što se tiče medija, ustvrdivši kako za njegova mandata nije vidio u medijima da hvale Vladu, kako tvrdi oporba.

– Već sedam godina sam premijer i tražim te panegirike ili ekstenzivno dobronamjerne hvalospjeve u elektronskim medijima, ali ih ne vidim, ne čujem ih i ne čitam ih, rekao je.

Naveo je i kako u zadnjih sedam dana, otkako je afera vani, vidi samo da se svi trude podsjetiti koliko su snažno i konzistentno “gadili i kritizirali Vladu”.

– Ne vidim nikoga da se natječe tko je više hvalio Vladu. To je izmišljotina dijela oporbe i dijela onih u medijima koji su njima bliski, rekao je.

Plenković je prošli tjedan zbog te afere razriješio dužnosti ministra gospodarstva Filipovića i njegova savjetnika Lovrinčevića. Filipovićeva smjena slijedila je nakon što je tjednik Nacional objavio članak u kojem navodi da je njegov posebni savjetnik lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreža TV nudio da veći broj državnih tvrtki i institucija zakupi oglasni prostor, a zauzvrat tražio da mu se u povratnoj transakciji isplati polovica predviđenog novca. , piše HRT