Dvije Rimčeve firme nisu predale izvješća. Pokrenuti prekršajni postupci

Dvije Rimčeve firme nisu predale izvješća. Pokrenuti prekršajni postupci

TVRTKE Bugatti Rimac i Rimac Technology nisu predale godišnje financijske izvještaje za 2022. godinu, a Fina nam je potvrdila da je sredinom studenog izdala prekršajne naloge za te dvije tvrtke i odgovorne osobe u njima. Osnivač te dvije tvrtke je Rimac Grupa koju vodi Mate Rimac.

Podsjetimo kako je Mate Rimac već kažnjen jer nije bio predao godišnja financijska izvješća za Rimac Grupu za 2021. godinu, već je to učinio s gotovo godinu dana zakašnjenja. Tada je obećao kako to više neće raditi. Uputili smo upit Rimac Grupi vezano za ove dvije tvrtke, ali do sada nismo dobili nikakav odgovor. No, krenimo redom. 

Tvrtke Bugatti i Technology osnovane u rujnu 2021. godine

Kako je vidljivo u sudskom registru, tvrtke Bugatti Rimac i Rimac Technology osnovane su u rujnu 2021. godine i do sada nije vidljivo nijedno financijsko izvješće. Podsjetimo kako je sredinom 2021. godine objavljeno da kompanija Mate Rimca postaje većinski vlasnik Bugattija.

Tvrtka Rimac Automobili tako je postala Rimac Grupa, podijeljena na dvije kompanije – Bugatti Rimac i Rimac Technology. O preuzimanju brenda Bugatti pisali su svjetski mediji, i to kako su Volkswagen Grupa i Porsche dogovorili stvaranje nove kompanije koja spaja Rimac Automobile, hrvatsku tvrtku koja proizvodi električne superautomobile, s čuvenim Bugattijem.

Razvoj i proizvodnja baterijskih sustava, pogonskih sklopova i ostalih komponenti za električna vozila visokih performansi tada je odvojena u novu cjelinu – Rimac Technology. 

“Čast mi je što ću voditi ovu novu kompaniju koja ujedinjuje snage dva brenda i započeti ono što će bez sumnje biti uspješno, revolucionarno i uzbudljivo novo poglavlje za sve uključene. Jako sam znatiželjan vidjeti utjecaj koji će Bugatti Rimac imati na industriju i radujem se razvoju inovativnih novih hiperautomobila i tehnologija”, rekao je Rimac u rujnu 2021. godine. 

Rimac kasnio s izvješćem Rimac Grupe godinu dana 

Mate Rimac već je, podsjetili smo u uvodu, kažnjen zbog nepodnošenja financijskih izvještaja za svoju tvrtku. Rimac Grupa je dugo bila prozivana zbog činjenice da nije na vrijeme predala financijska izvješća za 2021. godinu. Financijski izvještaj morao je biti predan do 30. lipnja 2022. godine, no to je učinjeno tek početkom svibnja ove godine. 

“Mi nikad prije nismo kasnili s predavanjem revidiranog izvještaja niti ćemo ikada više kasniti”, rekao je Mate Rimac u lipnju ove godine. Kao razlog kašnjenja naveo je “suludu 2021. godinu”.  

“Razdvojili smo firmu na 3 dijela (Iz Rimac Automobila d.o.o. nastali su Rimac Group, Bugatti Rimac i Rimac Technology) te preuzeli Bugatti od VW Grupe. Istovremeno smo zatvorili C rundu investicija (150M Eura u 2021.) i zatvarali D rundu (500M Eura) koja je na kraju završena 2022. Plus ‘business as usual’ – početak gradnje Campusa, lansiranje Nevere, istovremeno uvođenje novog ERP-a (što nas je možda i najviše unazadilo) itd”, nabrajao je Rimac, obećavši kako će ubuduće podnositi na vrijeme godišnja financijska izvješća. 

Kazna od 1320 do 13.270 eura

No, sudeći prema odgovoru koji smo dobili od Fine, nije se držao obećanja. 

“Pregledom Registra godišnjih financijskih izvještaja, utvrđeno je da su za poslovne subjekte Bugatti Rimac i Rimac Technology predani izvještaji za statističke i druge potrebe, sukladno čl. 32. Zakona o računovodstvu, dok izvještaji za javnu objavu iz članka 30. istog Zakona nisu predani u Registar, slijedom čega ih nije moguće javno objaviti”, stoji u odgovoru koji smo dobili od Fine. 

Iz odgovora Fine razvidno je kako je Rimac predavao izvješća samo za statističke potrebe, no nije predao godišnji financijski izvještaj iz kojeg bi bili vidljivi bilanca, račun dobiti i gubitka, financijske bilješke i odluka o raspodjeli dobiti ili pokriću gubitka. 

“Rasponi novčanih kazni propisani su čl. 42. Zakona o računovodstvu te je za ove prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 1320 eura do 13.270 eura za poduzetnika i novčana kazna u iznosu od 660 eura do 2650 eura za odgovornu osobu poduzetnika”, stoji u odgovoru Fine, uz dodatak kako su 16. i 17. studenog ove godine izdali prekršajne naloge dvjema Rimčevim tvrtkama zato što u propisanom roku, a radi javne objave, nisu dostavile Fini godišnji financijski izvještaj za poslovnu 2022. godinu., javlja index.hr