Žestoki sraz i međusobne optužbe u Poligrafu; Peternel: Unervozim se čim vidim Grmoju; Grmoja je potvrdio da je osjećaj obostran

Žestoki sraz i međusobne optužbe u Poligrafu; Peternel: Unervozim se čim vidim Grmoju; Grmoja je potvrdio da je osjećaj obostran

Koliko duboko seže afera zbog koje je Davor Filipović ostao bez ministarske funkcije? Čija je to afera HDZ-ova, Mostova ili Domovinskog pokreta? Je li vrijeme za raspuštanje sabora i raspisivanje izbora? O tome u Poligrafu.

Emisiju uređuje i vodi Marija Gerbec Njavro.

Nikola Grmoja optužio je Igora Peternela da je agent PPD-a i Pave Vujnovca. Ustvrdio je da je “posao Lovrinčevića za Mrežu TV preko Fonda za zaštitu okoliša radila agencija Akter-Public – agencija koja je radila za Domovinski pokret i koja je radila ‘lažnu anketu’ tijekom izbora za gradonačelnika Zagreba, što je istraživao i HAKOM”.

Igor Peternel je odgovorio kako “Grmoja halucinira”. Kazao je kako na Mreži TV nikad nije bio. Radi se, kaže o – marginalnoj televiziji. Komentirajući navode o suradnji s agencijom Akter-Public kazao je kako se radi o malom tržištu na kojem sve stranke surađuju sa svim agencijama u nekom trenutku.

– Gospodin Raspudić je na Mreži TV spavao, koliko je puta gostovao. Ali sve je to. Grmoja papirima pokušava sakriti činjenicu da je on lažni propovjednik antikorupcije jer je znao za reketarenje medija, zaključio je Peternel.

– Ovo je afera Andreja Plenkovića koji je u vrijeme svoje vladavine promijenio 30 ministara. To je dokaz da sustav ne funkcionira. Premijer je odgovoran zbog izbora svojih suradnika. Zato SDP traži da se Sabor raspusti, rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

Upozorio je kako je u toj aferi ključna činjenica da je “95 posto medija u Hrvatskoj kupljeno kroz državne firme”. Upitao je: “Zašto se monopolisti poput Janafa, Hrvatskih voda i HEP-a uopće trebaju reklamirati javnim novcem?”

Smatra da to rade jer se bore za budžet, za proračun. I tu je, dodao je, počeo sukob između Barbarića i Filipovića – tko će više ‘pinke’ dati medijima i biti utjecajniji, a to je nedopustivo u liberalnoj demokraciji, zaključio je Hajdaš Dončić.

Peternel: Unervozim se čim vidim Grmoju

– Ovo je neslušljivo, tako je bizarno da ne mogu vjerovati da se HDZ odlučio na ovakvu taktiku zataškavanja, izjavio je Nikola Grmoja. Podsjetio je i na aferu “Plin za cent” u kojoj je HEP kupovao plin po 47 eura od Ine, a prodavao ga Vujnovcu i PPD-u i za jedan cent, te upitao: “Što je netočno od onoga što smo iznijeli u javnost?” Afera “Mreža” je afera pola-pola u kojoj je savjetnik ministra Lovrinčević javnim novcem kupovao medije kako bi se borio protiv bivših poslovnih partnera i Pave Vujnovca.

Na to se nasmijao Igor Peternel kojega je Grmoja potom nazvao “eksponentom PPD-a i tajkuna Vujnovca”. Peternel je rekao da se “unervozi” čim vidi Grmoju. Grmoja je potvrdio da je osjećaj obostran.

– Neću govoriti ni o kakvim poslovnim partnerima. Ja sam član političke stranke i došao sam ovdje govoriti o politici, kazao je Igor Peternel (Domovinski pokret). Smatra da se poslovni ljudi sigurno ne bi međusobno razračunavali preko “neke marginalne televizije”.

Dodao je da bi se Grmoja “trebao negdje u toploj pidžami pripremati za doručak jer je u ovoj slojevitoj aferi, znajući za ozbiljan kriminal prema medijima – svjesno sudjelovao u ‘dealu’ da bi sebi pridobio političku korist”. Trebao je, smatra, prije novinara Vlahovića prijaviti taj kriminal. Za Mrežu TV Peternel je rekao da je “služila kao parlaonica Mostu, Raspudiću i njegovim pajdašima koji su lagali o članovima DP-a”.

Borić: Ovo je afera Mosta

– Ovo je afera Mosta, ispalo je da je posebni savjetnik ministra – posebni savjetnik Mostovog zastupnika koji je bio zadužen da selektirane informacije objavljuje vani. Imate novinara koji dostavlja informacije Mostu. Ministar Filipović preuzeo je političku odgovornost, to je u politici tako, kazao je Josip Borić (HDZ).

Dodao je da HDZ vrlo dobro zna što je Most – “prvu su vladu srušili, a iz druge smo ih morali izbaciti”. Nazvao ih je političkim bukačima koji funkcioniraju iz tjedna u tjedan. Vezano za aferu “Mreža”, smatra, došlo je do sukoba Mosta i DP-a, što je vidljivo već godinu dana, piše HRT.

Zekanović: Bakica me pitala je li Grmoja spremio pidžamu za Remetinec

Dario Hrebak, koalicijski partner HDZ-a izjavio je jučer da je na strani Mosta. Komentirajući tu izjavu Hrvoje Zekanović je rekao kako se “onda Hrebak malo pogubio” te dodao kako smatra da je ta izjava “izvučena iz konteksta”.

– Sad ću reći nešto što mi se dogodilo dok sam dolazio ovamo. U tramvaju mi je prišla jedna bakica i kazala: ‘Gospon Hrvoje, ne mogu vjerovati što sam čula. Je li taj Grmoja kupio piđamicu za Remetinec? To je ono što njemu treba, on me toliko razočarao’. To je glas naroda. Narod je shvatio da je šef tobožnjeg Antikorupcijskog vijeća duboko umočen u korupciju, kazao je Zekanović.

Grmoju je upitao ‘je li ga DORH već posjetio’ te mu poručio da ima dobra teretana u Remetincu ‘budući da je čuo da Grmoja diže tegove’.

Nikola Grmoja na to je odgovorio da će nastaviti s razotkrivanjima, te ustvrdio da bi “DORH, da funkcionira – ispitao način na koji je jedan Šibenčanin naglo preobratio i je li podmazan”.