Plenković objavio gdje je od sljedećeg tjedna dopuštena svinjokolja

Plenković objavio gdje je od sljedećeg tjedna dopuštena svinjokolja

Danas je Stalno odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuje regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce. Odluka stupa na snagu idući tjedan

Predsjednik Vlade Andrej Plenković objavio je kako nastupa blaži režim za svinjogojce te kako će biti dopuštena svinjokolja na objektima za vlastite potrebe i trgovina svježim mesom.

“Jutros sam razgovarao s povjerenicom o poduzetim mjerama u suzbijanju afričke svinjske kuge. Danas je Stalni odbor Europske komisije donio pozitivnu odluku za Hrvatsku kojom se omogućuju regionalizacija i uvođenje novih zona, odnosno blaži režim za naše svinjogojce”, napisao je Plenković na Twitteru.

“Odluka stupa na snagu idući tjedan! Čestitam Mariji Vučković, veterinarskoj struci, nadležnim službama i svinjogojcima, koji su propisivanjem i pridržavanjem mjera pridonijeli suzbijanju afričke svinjske kuge i očuvanju svinjogojske proizvodnje i tradicije u Hrvatskoj”, piše premijer.

“Bit će omogućena trgovina svježim mesom i svinjokolja na objektima za vlastite potrebe, uz poštivanje biosigurnosnih i drugih uvjeta. Osim zoniranja Vukovarsko-srijemske i dijela Brodsko-posavske županiju, nova zona i prije roka proširena je na Osječko-baranjsku županiju”, objavio je, prenosi N1.