‘Odgovornost za transparentnost medija je i na vlasnicima i udrugama’

‘Odgovornost za transparentnost medija je i na vlasnicima i udrugama’

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek izjavila je da je Hrvatska ulaže napore kako bi vlasništvo nad medijima i njihovo financiranje bilo što transparentnije, ali da u tome svoju odgovornost imaju vlasnici i novinarske udruge.

– Nije problem samo financiranja od strane javnih tijela, imamo problem i financiranja od strane privatnog sektora, korporacija. Vrlo često se u u našim medijima gubi granica između onoga što je plaćeni oglas i onoga što bi trebala biti vijest, rekla je ministrica., piše HRT

Napomenuvši da medijsko zakonodavstvo ta pitanja može urediti do neke mjere, istaknula je da ono Agenciji za elektroničke medije, nakladnicima i novinarskim udrugama kao alat u ruke daje principe samoregulacije i koregulacije.

S jedne je strane, dodala je, strogi nadzor zakona, a s druge dijalog onih koji sudjeluju i obrana novinarske profesije kao ključnog dionika za očuvanje demokratskih društava.

Ministrica Obuljen Koržinek je kazala da ima nekih medija u Hrvatskoj za koje nije lako utvrditi vlasništvo, koji se skrivaju iza različitih fondova, i da svi trebamo razgovarati o tome kako učiniti te podatke maksimalno transparentnima.

Ona je dodala da treba poticati i medijsku pismenost kao vrlo važan instrument, kako bi građani znali prepoznati što je profesionalna informacija, a što je upakirano u interes oglašivača.

Ocijenila je također da je u Hrvatskoj, u odnosu na druge europske države, zabrinjavajuće nisko povjerenje u medije. 

– Za to nije odgovorno ni Ministarstvo ni Vlada. Svatko od vas, svatko od nas, treba preuzeti svoj dio odgovornosti. Samo ako budemo imali kvalitetne i profesionalne i neovisne medije, oni će moći odraditi svoju funkciju u demokratskom društvu, rekla je Obuljen Koržinek.

Odgovarajući na pitanje koliko je odgovorna Vlada koja je promijenila trideset ministara i u čije se ime vodi razgovor o trgovini s medijima, ministrica je kazala da nije moguće nadzirati osobu koja to “radi svojim imenom i prezimenom”, ali čim se to otkrilo, ta je osoba snosila konzekvence.

– Veliko je pitanje u čije ime tko govori i kako nastupa, i afera pokazuje da je ta osoba nastupala u nečije drugo ime, a ne u ime institucije, kazala je i dodala da je premijer reagirao vrlo brzo te da će tako Vlada reagirati svaki put.

Osvrćući se na aferu s Geodetskim fakultetom, kazala je da je to nije afera, da je Ministarstvo dva dana nakon potresa donijelo odluku o suradnji s jedinim javnim tijelom koje je to u tom trenutku moglo odraditi posao, te da je ono isporučilo sve što je od njega naručeno, a da se kontrolom zakonitosti rada trebaju baviti policija i porezna uprava.