Još 15 optuženih zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv COVID-A

Još 15 optuženih zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv COVID-A

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 14 hrvatskih državljana zbog kaznenog djela davanja mita te protiv jedne hrvatske državljanke zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave.

Optužnicom se 14 okrivljenika tereti da su, od rujna do studenoga 2021. godine u Zagrebu, preko posrednika zatražili od ovlaštene osobe za upis cijepljenja u informacijski sustav Ministarstva zdravstva da im ishodi upis cijepljenja kako bi pribavili COVID potvrde za sebe, iako su znali da nisu cijepljeni protiv Covida-19 te da stoga nemaju pravo na COVID potvrdu.

Potom su za navedenu svrhu posredniku dostavili svoje osobne podatke potrebne za upis cijepljenja i iznose od 100,00 do 500,00 eura po osobi.

Nakon toga je posrednik podatke kao i najmanje 100,00 eura po osobi dostavio medicinskoj sestri zaposlenoj u Domu zdravlja Zagreb-Zapad koja je u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da su cijepljeni, na temelju kojih upisa im je neosnovano izdana COVID potvrda.

Osim toga jedna okrivljenica se tereti za nabavljanje lažne isprave jer je u nakani da pribavi COVID potvrdu, iako je znala da nije cijepljena protiv COVID-19 te da stoga nema pravo na potvrdu, posredniku dostavila svoje osobne podatke potrebne za upis cijepljenja.

Taj posrednik je preko drugih posrednika njene podatke i najmanje 100,00 eura dostavio medicinskoj sestri zaposlenoj u Domu zdravlja Zagreb-Zapad koja je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da je okrivljenica cijepljena, nakon čega je okrivljenica preuzela COVID potvrdu koja joj je izdana na temelju navedenog upisa, prenosi HRT.