Jandroković oko afere Mreža ne citira Vojka V.: Igraju se možda neke puno složenije igre, živimo u ratnom vremenu

Jandroković oko afere Mreža ne citira Vojka V.: Igraju se možda neke puno složenije igre, živimo u ratnom vremenu

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković danas je u HRT-ovoj emisiji S Markova trga odbacio bilo kakvu povezanost HDZ-a s aferom Mreža, rekavši da se očito radi o inicijativi jednog čovjeka, misleći na donedavnog savjetnika ministra gospodarstva Juricu Lovrinčevića, koji je razriješen ovaj tjedan zbog navodnog iznuđivanja državnog novca od jedne lokalne televizije i davanja informacija oporbenom Mostu.

Jandroković je rekao i da se sva odgovornost prebacuje na politiku, a posebno na HDZ, dok se “igraju možda neke puno složenije i kompleksnije igre u kojima moguće ima i međunarodnih prijepora”, poručujući da živimo u ratnom vremenu, javlja HRT.

Smijenjen je i ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je odabrao Lovrinčevića za savjetnika. Lovrinčević je odbacio optužbe.

– Još jednom želim otkloniti bilo kakvu povezanost HDZ-a s ovim što se dogodilo. Ovdje se očito radi o inicijativi jednog čovjeka. S kim je on bio povezan, to će vrijeme pokazati, rekao je Jandroković.

– Ali ovo jeftino napadanje oporbe, pa i dijela medija prema HDZ-u, pokušaj stvaranja klime da se radi o nekakvoj Fimi medije – to su sve, moram tako reći, to su bezvezne i amaterske političke smicalice koje, siguran sam, neće proći kod građana, dodao je.

Rekao je da ne može precizno kazati kad će se održati izvanredna sjednica Sabora zbog smjene ministra Filipovića, ali da je moguće da će biti već sljedeći tjedan.

Jandroković je rekao da je riječ o situaciji koja se teško može uspoređivati sa svim što smo do sada viđali.

– Ovo je jedna zaista specifična situacija, rekao je Jandroković, dodajući da postoji jako puno interpretacija i “spina”.

Rekao je kako je iz tonskih zapisa i transkripata vidljivo da je Lovrinčević, “očito na svoju ruku”, ponudio jednoj lokalnoj televiziji da će im osigurati sredstva za promociju nekih državnih institucija te zauzvrat tražio povrat 50 posto sredstava.

– Tu se radi o čistoj korupciji ako je to zaista bilo tako, rekao je Jandroković.

Dodao je da je Lovrinčević paralelno s tim imao vrlo intenzivnu komunikaciju sa zastupnikom oporbenog Mosta Nikolom Grmojom, iz koje je jasno vidljivo da mu daje naputke i narative kojima on treba napadati HDZ i Vladu, a posebno predsjednika Vlade i te stranke Andreja Plenkovića.

– I onda isti taj Most, a i neke druge oporbene stranke optužuju HDZ za izvlačenje tog novca kako bi sebi popravljali imidž u medijima, rekao je Jandroković.

Sukob s Vujnovcem i Radićem oko Pevexa? “Jedna od vrlo mogućih pretpostavki”

Rekao je da oporba baca blato po HDZ-u, dok “ne žele ući u strukturiranu raspravu, u raščlambu onoga što se dogodilo”, jer bi onda vidjeli da je “optužba da iza ovog stoji HDZ apsurdna”.

Jandroković je odbacio i teze Mosta prema kojima Lovrinčević nije smijenjen zbog korupcije nego zbog upitne lojalnosti.

– Nema dileme da korupciju treba istražiti, rekao je predsjednik Sabora.

Jandroković je rekao da Lovrinčevićevi motivi nisu do kraja poznati.

– Zašto je on to radio, je li to pitanje njegovih osobnih obračuna s nekim drugim, upitao se.

Upitan o tezi da se radi o sukobu oko Pevexa s poduzetnikom Pavlom Vujnovcem i zamjenikom predsjednika Domovinskog pokreta Marijom Radićem, koji su kao i Lovrinčević među suvlasnicima te tvrtke, rekao je da je to jedna od vrlo mogućih pretpostavki.

Dodao je da istovremeno izlaze informacije o energetskom sukobu između PPD-a i MOL-a.

– Moguće je da se tu, svjesno ili nesvjesno, i neki zastupnici Mosta pojavljuju oni koji zastupaju interese ustvari koji nisu u korist RH, rekao je Jandroković.

– Mostu se često događa da nekritički preuzme neku informaciju, onda je distribuira u javni prostor, uopće ne razmišljajući je li ta informacija istinita, dodao je.

“Vode se energetski ratovi, propagandni ratovi… Mi živimo u jednom vremenu, budimo realni, koje je ratno. Oko nas se vode ratni sukobi. I nije svejedno tko upravlja kojom državom i na koji način, koje vrijednosti zagovara, kako se postavlja prema nekim međunarodnim krizama”

“Mi živimo u ratnom vremenu”

Jandroković je također rekao da se vrlo često ne zna koji izvori stoje iza pisanja pojedinih medijskih kuća, pozvavši da se napravi studija kako se financiraju mediji, tko su njihovi vlasnici i zašto pojedini mediji pišu na način na koji to rade.

Uglavnom se baca svjetlo samo na one medije koji su financirani iz državnog proračuna. Ali postoji jako puno medija koji su financirani iz privatnog sektor, koji su financirani iz tko zna kojih izvora, o tome se ne govori, i mi ne znamo koji interesi stoje iza pisanja pojedinih medijskih kuća, rekao je također.

Rekao je i da se sva odgovornost prebacuje na politiku, a posebno na HDZ, dok se “igraju možda neke puno složenije i kompleksnije igre u kojima moguće ima i međunarodnih prijepora”.

– Vode se energetski ratovi, propagandni ratovi… Mi živimo u jednom vremenu, budimo realni, koje je ratno. Oko nas se vode ratni sukobi. I nije svejedno tko upravlja kojom državom i na koji način, koje vrijednosti zagovara, kako se postavlja prema nekim međunarodnim krizama, rekao je Jandroković.

“Filipovićeva politička odgovornost zaista postoji”

Jandroković je rekao da je Filipović ne odlazi zbog Frane Barbarića, koji je smijenjen s funkcije predsjednika Uprave HEP-a nakon slučaja bespravne gradnje, već zbog političke odgovornosti.

– Odabrao je očito savjetnika kojeg nije dovoljno dobro ili poznavao ili kontrolirao. Tu njegova politička odgovornost zaista postoji, rekao je.

Komentirajući SDP-ov prijedlog za raspuštanje Sabora, Jandroković je rekao da je to neozbiljna razina politike te da se ionako bliži trenutak kad će se Sabor raspustiti. Dodao je da mu se čini da je oporba jalova, da nemaju rješenja kako pobijediti HDZ i partnere te da je sve što čine i izgovaraju rezultat njihove nemoći.

Rekao je da još nije donesena politička odluka kad će biti parlamentarni izbori, ali da će biti donesena vrlo brzo. Naveo je da će se izbori održati u ustavnom roku, a zadnji rok je 15. rujna, piše HRT.