“U potpunosti odbacujemo da je slučaj ‘Mreža’ nova ‘Fimi Media'”

“U potpunosti odbacujemo da je slučaj ‘Mreža’ nova ‘Fimi Media'”

Sjednica Vlade počela je bez ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića kojeg je premijer Andrej Plenković jučer smijenio ubog afere “Mreža”. U uvodnom dijelu sjednice Plenković je objasnio da je Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević pojedinim medijima dijelio državni novac dajući im određene informacije koje su se kasnije politički koristile protiv Vlade., piše HRT

– Ovo je bila nevjerojatna operacija koja je trajala nekoliko mjeseci s očitim ciljem počinjenja političke štete Vladi, a u korist oporbenih stranaka. Bili smo konsternirani i šokirani ovim informacija i ako se kasnije utvrdi da su bile istinite, onda je to predmet interesa nekih drugih tijela u RH, rekao je premijer Plenković.

– Lažne oporbene teza koje nastoje aktivnosti jednog čovjeka za koju nije imao mandat, niti je član HDZ-a, uspoređivati sa slučajem “Fimi Medije” u potpunosti odbacujemo. Cijela je ova operacija isključivo kako bi se nanijela politička šteta i u konačnici dovela do rušenja Vlade, kazao je Plenković.

– Odabir Lovrinčevića bio je na ministru Filipoviću i zbog toga je smijenjen. Čim smo dobili informacije, reagirali smo kako treba, naglasio je premijer.

O puštanju BBB-ovaca iz grčkih zatvora

– Dosad je pušten 41 hrvatski navijač, rekao je premijer Plenković.

Veleposlanstvo je novčano pomoglo 29 hrvatskih državljana kako bi se vratili u Hrvatsko, a izdano je 11 putnih listova.

Premijer je naglasio da će se nastaviti pomagati hrvatskim državljanima koji se nađu u nevoljama u inozemstvu. U komunikaciji s grčkim vlastima nastavit će raditi na tome da se hrvatski državljani koji su još u grčkim zatvorima što prije vrate u domovinu.

Ostale aktivnosti protekloga tjedna

Predsjednik Vlade potom je spomenuo kako su u Šibeniku održani Dani regionalnog razvoja i čestitao ministri Erliću na podjeli 36 ugovora iz programa “Zaželi” 

U Hrvatskoj je bio kineski ministar sporta i dogovorena je suradnja u treningu kineskih sportaša u Hrvatskoj, a mahom se radi o sportovima ljetnih Olimpijskih igara.

– Posjetila nas je i rektorica College of Europe, Federica Mogherini i dogovorili smo da Hrvatska upućuje godišnje šest polaznika na četiri različita programa specijaliziranih studija, rekao je Plenković.

Spomenuo je i održavanje velike konferencije Demografske promjene u Europi i praktična rješenje.

Plenković je rekao kako se na Plesu grade novi, 36 milijun eura vrijedni, hangari za Rafale te da će biti gotovi prije dolaska borbenih aviona krajem travnja naredne godine.

– Primili smo i predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova i dali mu potporu političkom angažman u Srbiji koji bi mogao dovesti do toga da Žigmanov i nakon skorih izbora bude jedan od ministara u srbijanskoj vladi, rekao je premijer.