Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja? Ovi vam koraci mogu spasiti život

Kako prepoznati curi li vam plin u kućanstvu i koji su simptomi trovanja? Ovi vam koraci mogu spasiti život

Sezona grijanja uvijek sa sobom nosi opasnosti koje su vezane za načine i vrstu uređaja kojima zagrijavamo prostorije, bilo da je riječ o krutom ili tekućem gorivu, električnim grijalicama ili plinu. Upravo plin za kućanstvo, čije istjecanje zbog neispravnih instalacija ponekad zna proći neprimijećeno, ima neugodni nadimak tihi ubojica., piše dnevnik.hr

Prirodni plin koji se često u kućanstvu koristi za grijanje prostorija ili vode nema miris, a njegovo udisanje u velikoj količini izuzetno je otrovno, stoga ga često nazivaju i tihim ubojicom.

Miris plina

Plin u zraku nije moguće prepoznati jer nema mirisa, stoga proizvođači dodaju umjetni miris koji je vrlo karakterističan i neugodan. To nam omogućuje da na vrijeme prepoznamo curenje plina i reagiramo prije no što koncentracija u zraku postane opasna. Taj miris može se osjetiti najčešće kod plinskog štednjaka, grijalica ili drugih uređaja koje koriste plin te na spojevima cijevi ili kod plinomjera.

U tom trenutku potrebno je hitno ugasiti svu otvorenu vatru i plamen te otvoriti prozore i vrata. Ako ste u mogućnosti, potrebno je vratiti se u prostoriju i pokušati zatvoriti otjecanje plina – zatvoriti ventile na štednjaku i cjevima, ugasiti grijalicu, bojler… zatvoriti sve ventile te glavni plinski ventil.

Simptomi trovanja

Vrtoglavica i mučnina prvi su simptomi trovanja plinom, odnosno ugljikovim monoksidom. Simptomi se znatno smanjuju izlaskom van na zrak, što je jasni pokazatelj da je u zraku prostorije otrovni plin.

Uz vrtoglavicu i mučninu, mogući su i šum u ušima, povraćanje, malaksalost i ubrzani rad srca. U slučaju težeg trovanja, kada je koncentracija plina visoka, a osoba ne uspijeva napustiti prostoriju ili otvoriti prozor, dolazi do opće malaksalosti cijelog tijela, umora, težine u glavi i nogama, poteškoća u govoru te gubitka svijesti i prestanka disanja.

Što učiniti?

Prema Tehničkom propisu HSUP – P 600, ako osjetite miris plina u zatvorenom prostoru, potrebno je poduzeti ove korake:

  • odmah ugasiti sve plamenove
  • odmah otvoriti sve prozore i vrata
  • odmah zatvoriti ventil plinomjera ili glavni ventil u ormariću ili podrumu.

Prilikom ulaska u prostorije u kojima se osjeća miris plina:

  • ne paliti šibicu ili upaljač ili ulaziti s cigaretom
  • ne paliti svjetlo, ne uključivati električnu sklopku
  • ne izvlačiti električne kabele iz utičnice
  • ne zvoniti niti pozivati liftove.

Koga obavijestiti?

Ako nije moguće ući u prostoriju u kojoj curi plin (zaključani stan, kupaonica, podrum…), treba odmah obavijestiti policiju i vatrogasce. Ovlaštenom distributeru plina uvijek treba prijaviti svaku pojavu slabijeg mirisa plina za koju se ne može pronaći uzrok.

Kako spriječiti istjecanje plina?

Sve plinske uređaje potrebno je redovito servisirati, a servis smiju napraviti samo ovlašteni serviseri, koji će na uređaju označiti datum i vrstu servisiranja. Bojler, peć, štednjak, uređaje za grijanje prostora i vode preporučuje se servisirati najmanje jednom godišnje. Također, najmanje jednom godišnje dimnjačar treba napraviti kontrolu dimnjaka.

Za sve radove na plinskoj instalaciji, bojleru, štednjaku ili napi i dimnjaku treba angažirati ovlaštene osobe, a radove treba prijaviti mjesnom distributeru plina ili u Zagrebu Gradskoj plinari Zagreb, koja će obaviti kontrolu i ispitivanje plinske instalacije.

U zatvorenim prostorijama kao što su kupaonice potrebno je imati ventilacijski otvor na vratima. Sva vrata u stanu moraju biti podrezana u donjem dijelu 2 cm.

Ventilator u kupaonici ne smije raditi u isto vrijeme kada radi bojler, kao ni kuhinjska napa, jer mogu utjecati na stvaranje podtlaka u stanu, odnosno povrat dimnih plinova iz bojlera i dimnjaka.

U slučaju bilo kakve sumnje na trovanje ili istjecanje plina potrebno je odmah obavijestiti sve hitne službe i napustiti prostoriju.