EU radi na zajedničkoj rezoluciji, a Srbija se već usprotivila jednom dijelu: “Taj dio teksta smatraju vrlo spornim”

EU radi na zajedničkoj rezoluciji, a Srbija se već usprotivila jednom dijelu: “Taj dio teksta smatraju vrlo spornim”

Čelnici Europske unije sastali su se u Bruxellesu da bi dodatno poradili na približavanju zemlja zapadnog Balkana članstvu u EU-u.

U Bruxellesu se održao sastanak vrha Europske unije na temu zapadnog Balkana, a na sastanku je sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

Uživo iz Bruxellesa s više informacija sa samita javila se reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

“Može se očekivati zajednička rezolucija koju će svi potpisati i čiji smo prijedlog već dobili. Po onome što vidim mogu zaključiti da se taj tekst ne razlikuje bitno od onog teksta od prije godinu dana u Tirani, kada je isti ovakav skup održan u glavnom gradu Albanije”, poručila je reporterka. 

“Kroz nekoliko se točaka u tim tekstovima definira tješnje povezivanje Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, i gospodarsko i političko kako bi se što brže ostvario njihov integracijski put. Također, EU je spreman izdvojiti šest milijardi eura za gospodarstvo zemalja zapadnog Balkana kako bi se protok ljudi, roba i usluga odvijao što protočnije i što brže i kako bi bili što manje ovisni o Rusiji i Kini“, dodala je Petrović. 

“U prijedlogu teksta deklaracije također stoji da zemlje zapadnog Balkana moraju uskladiti svoju vanjsku i sigurnosnu politiku s politikom EU-a, čemu se Srbija već usprotivila i taj dio teksta smatra vrlo spornim, a odnosi se na to usklađivanje i uvođenje sankcija Rusiji. Srbiju ovdje zastupa Ana Brnabić“, istaknula je Petrović.