Tužiteljstvo BiH: Migranti uhićeni u improviziranom kampu oružje i streljivo htjeli krijumčariti – u Hrvatsku

Tužiteljstvo BiH: Migranti uhićeni u improviziranom kampu oružje i streljivo htjeli krijumčariti – u Hrvatsku

Nakon ispitivanja osumnjičenih, koji su lišeni slobode u zajedničkoj operativnoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA i Granične policije BiH na području Donjeg Svilaja, gdje je otkriven improvizirani migrantski kamp te pronađeno oružje i streljivo, postupajuća tužiteljica uputila je prema Sudu BiH prijedlog mjere pritvora za osumnjičene:

PRIJEDLOG PRITVORA ZA 4 STRANA DRŽAVLJANINA LIŠENA SLOBODE U AKCIJI SIPA-e I GRANIČNE POLICIJE BiH

1. Basir Wazirija, rođenog 1992. godine u Ningraharu, Afganistan, državljanin Afganistana, ranije osuđivan zbog zlouporaba droga u Subotici, Srbija, uz izrečenu kaznu u trajanju od šest mjeseci zatvora

2. Nisar Ahmadija, rođenog 2005. godine u Kabulu, Afganistan , državljanin Afganistana

3. Bilal Afghanija, rođenog 2003. godine u Qunduzu, Afganistan, državljanin Afganistana

4. Abdul Qayoom Faqirija, rođenog 1994. godine u Jous Janu, Afganistan, državljanin Afganistana

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela – udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz članka 249. i neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne uporabe iz članka 193. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Prema prikupljenim dokazima, migranti su se nalazili u improviziranom kampu smještenom uz neposrednu blizinu državne granice sa Republikom Hrvatskom, u blizini MGP Donji Svilaj, općina Odžak, u namjeri da navedeno vatreno oružje i streljivo prokrijumčare u Republiku Hrvatsku.

Tužiteljstvo BiH, SIPA, Granična policija i partnerske policijske i sigurnosne agencije provode istražne aktivnosti kako bi se utvrdile sve okolnosti boravka naoružanih migranata na području uz granicu BiH i Hrvatske, jer u dosadašnjim aktivnostima agencija za provedbu zakona u BiH uglavnom nisu evidentirani naoružani pripadnici migrantske populacije, pogotovo ne u posjedu automatskog naoružanja i streljiva.

Prijedlog za određivanje mjere pritvora, zbog opasnosti od bijega osumnjičenih, upućen je prema Sudu BiH, piše tužiteljstvo u priopćenju., prenosi hrvatska danas