Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku

Betlehemsko svjetlo stiglo u Hrvatsku

Image by Myriams-Fotos from Pixabay/ilustracija

Betlehemsko svjetlo mira i ove je godine uoči Božića stiglo u našu zemlju. Iz Austrije su ga donijeli predstavnici Saveza izviđača Hrvatske.

Svečana povorka dočekana je ispred zagrebačke katedrale. Ondje je bio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, a obred dočeka svjetla predvodio je monsinjor Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale. Betlehmsko svjetlo mira iz Zagreba će se prenositi po cijeloj zemlji.

– Betlehemsko svjetlo je svjetlo mira, ohrabrenja, radosti i dobra. U ovim vremenima došašća, kada preispitujemo i sebe i svijet u kojem živimo, to je poruka nade koja bi trebala učiniti svijet u kojem živimo boljim. Naravno da vremena kojima svjedočimo nisu jednostavna i ovo je prilika da svi skupa razmislimo, da se pomolimo za one koji su u potrebi, koji stradavaju, izjavio je Gordan Jandroković. Zahvalio je Savezu izviđača Hrvatske koji od 1992. njeguje ovu tradiciju.

Izviđači-skauti Austrije, koji su 1988. prvi puta donijeli Betlehemsko svjetlo iz spilje Isusova rođenja u Betlehemu, su donošenje Svjetla pretvorili u tradicionalnu programsku aktivnost.

Betlehemsko svjetlo pali se prvu nedjelju došašća tijekom velike svečanosti u Betlehemu, na mjestu, u spilji, Isusova rođenja, a ove godine ga je upalila 12-ogodišnja palestinska kršćanka Pillar Jarayaseh. Svjetlo je nakon toga preneseno u Amman, odakle je zrakoplovom dopremljeno u Beč. Ovogodišnje dijete svjetla mira Michael Putz preuzeo je Svjetlo u bečkoj zračnoj luci Schwechat.

Austrijski skauti Svjetlo su donijeti u Linz gdje je 9. prosinca održana ovogodišnja ekumenska svečanost njegove podjele. Preuzeli su ga predstavnici brojnih nacionalnih skautskih organizacija, kao i hrvatski izviđači.

– Došli smo donijeti simbol mira koji smo jučer preuzeli u Linzu u Austriji. Ondje je bilo više od 30 zemalja iz Europe i američkih zemalja. Vrlo sam počašćena što sam izabrana da sudjelujem u ovom prekrasnom trenutku, rekla je Ramona Zglavnik iz Saveza izviđača Hrvatske.

Članovi Saveza izviđača Hrvatske već tradicionalno 31. godinu odlaze u Austriju po Betlehemsko svjetlo mira, te ga potom donose u Zagrebačku katedralu, a odatle ga raznose u brojne župe i državne institucije.

I ove godine pripremili su posebnu mobilnu aplikaciju na adresi https://www.betlehemsko.scouts.hr/, koja će prikazivati sva mjesta u Hrvatskoj u koja su izviđači donijeli Betlehemsko svjetlo. Primatelji svjetla moći će u aplikaciju upisati svoje poruke mira koje će biti prikazane uz unesenu lokaciju., betlehemsko svjetlo., javlja HRT