Zbog smeća Jakuševčani spremni i na blokadu deponija, Resnik se diže protiv centra za otpad

Zbog smeća Jakuševčani spremni i na blokadu deponija, Resnik se diže protiv centra za otpad

Razumijem zabrinutost u Resniku, ali u planu je gradnja suvremenog postrojenja koje je Zagrebu nužno, kaže Josip Pavlović

Četiri su dana prošla od drugog odrona na zagrebačkom odlagalištu, a nezadovoljstvo među stanovnicima Jakuševca se ne smiruje. Pobuni zbog smeća pridružio se i Resnik, otkako je ponovno aktualizirano pitanje lokacije budućeg centra za gospodarenje otpadom, piše Večernji.hr.

Dosta nam je smrada

– Trpimo smrad i zagađenje desetljećima, no ovo je kap koja je prelila čašu. Stvarno nam je dosta, a hoće li biti prosvjeda i blokade, odlučit će stanovnici – govori Ratko Bedeković, čelnik Udruge za zaštitu okoliša Jakuševec, čija obitelj živi u neposrednom susjedstvu smeća. Sukladno nalazima Državnog inspektorata, smatra on, odvoz otpada zbog sigurnosti bi se trebao u potpunosti zabraniti jer je u ovim trenucima siguran samo mali dio plohe. Pobuna i nezadovoljstvo Jakuševčana, ističe, nisu politički motivirani, iako gradonačelnik Tomislav Tomašević tvrdi suprotno.

– Svaka politička opcija ili stranka koja se bude ovako loše ponašala i neadekvatno gospodarila otpadom preko leđa Jakuševčana naići će na otpor – poručuje Bedeković te podsjeća na blokadu iz ljeta 2012., kada se Zagreb danima gušio u smeću. Jakuševčani su, dodaje, potpuno izgubili povjerenje u ono što gradonačelnik govori.

– Kvalitetu zraka mjerio je Nastavni zavod “Andrija Štampar” koji je gradska institucija. Želimo neovisno mjerenje koje bi pokazalo sve parametre, ne samo one koji njima odgovaraju. Odron je pak otvorio odlagalište na dva mjesta, što je ubrzalo ulazak kisika u odlagalište i fermentaciju biootpada pa se stvara povećana količina plinova, osobito metana, stoga sada strahujemo i od eksplozija – govori Bedeković. Zbog svega toga, napominje, Jakuševčani zahtijevaju točne i jasne informacije. A ako se problemi na deponiju nastave, moguć je prosvjed i blokada odlagališta dok se situacija ne promijeni.

– U tom slučaju pridružit će nam se i stanovnici Kamenarke, Travnog, Dugava jer su svi oni ugroženi. A ako do toga dođe, Zagreb će biti u novim problemima jer dnevno proizvodimo 1000 tona otpada, što je godišnji kapacitet svih obližnjih manjih odlagališta – zaključuje Bedeković.

Za novozagrebačku aktivisticu Mirelu Mikić Muhu blokade i prosvjedi pak nisu opcija.

– Bune ništa ne rješavaju, samo politiziraju situaciju, a vremena za to nemamo. Ovo je ozbiljan problem koji se mora riješiti zajednički pa je red da glavnu riječ vodi struka – kaže M. Mihić Muha te za utorak najavljuje edukativnu tribunu u Zapruđu na kojoj će glavnu riječ voditi iskusni znanstvenik Viktor Simončić. Blokadi odlagališta nisu skloni ni radnici Čistoće, koji su u dogovoru s Upravom podružnice izradili protokole za kipanje otpada na siguran dio plohe.

– Istovarivat ćemo ga s razine nasipa, da se ne ulazi preblizu rupi, no ako dođe do ugroze, slijedi obustava rada – kažu naši izvori.

Novi ekološki problem

A na nogama su Resničani, koji će u nedjelju u podne održati prosvjed.

– Da je jedini preduvjet za zatvaranje Jakuševca gradnja centra za gospodarenje otpadom (CGO) u Resniku, potpuna je zabluda. Riječ je o štetnoj strategiji iz 2005. kojom se zagovara gradnja spalionice, što je odavno zastarjela tehnologija koju EU neće financirati. Gradnjom takvog postrojenja Zagreb će dobiti novi ekološki problem – govori Branka Genzić Horvat, predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resnik, koja zagovara ekološkija rješenja poput gradnje malih sortirnica i kompostana u gradskim četvrtima te ozbiljan model prikupljanja odvojenog otpada s kućnog praga, piše Večernji.hr.

Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada pak kaže da za Resnik nema alternative.

– CGO nije idealno rješenje, no bilo kakvo odstupanje od tog plana dovelo bi nas u situaciju da u iduće tri godine uopće ne možemo pronaći novu lokaciju pa bi Zagreb bio paraliziran idućih osam do deset godina. Razumijem zabrinutost, ali ako ih je strah od ekološkog problema koji bi mogao izazvati CGO, nije mi jasno zašto dopuštaju da pod nosom imaju divlji deponij bivšeg DIOKI-ja na koji odlaže i dio Resničana. Jakuševec je staro turopoljsko selo koje smo pretvorili u smetlište, a područje Resnika oduvijek je bilo industrijska zona. Ondje se nalaze naftna postrojenja, pročišćivač i četiri betonare – govori Pavlović. Naglašava i kako u Resnik ne dolazi novo smetlište, već suvremeno postrojenje koje je nužno kako se Zagreb ne bi ugušio u smeću, piše Večernji.hr.