Gotov prosvjed seljaka, čeka se samo “papir”; Ministrica: “Papir” nije problem, šaljemo ga

Gotov prosvjed seljaka, čeka se samo “papir”; Ministrica: “Papir” nije problem, šaljemo ga

Tea Mihanović s N1 na GP Županja prati prosvjed svinjogojaca. Tomislav Pokrovac ranije u četvrtak je najavio da će Stožer za obranu hrvatskog sela donijeti odluku kada dobije zaključke sastanka od Ministarstva.

Pokrovac je posljednjih tjedana vrlo glasno kritizirao predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministricu poljoprivrede Mariju Vučković, čiju je smjenu u nekoliko navrata tražio i poteze koje je Vlada povukla kako bi se nosila s afričkom svinjskom kugom i samim prosvjedom. Nakon posljednjeg sastanka je ublažio retoriku pa se svi pitaju je li prosvjedu došao kraj.

Reporerka N1 javlja kako je veliki broj seljaka koji se nalaze na GP Županja upalilo traktore i kako se čini da se spremaju na povlačenje. Sastanak Stožera još uvijek traje i čeka se obraćanje Tomislava Pokrovca.

“Ne idemo dok ne dobijemo papir”

Duško Pavlik rekao je Tei Mihanović kako su ostale još tri točke oko kojih se treba dogovoriti, a da su se oko ostalih uglavnom složili.

“Nećemo otići dok ne dobijemo papir, zapisnik. Ovaj uspjeh nije samo od Duleta, Pokrovca, Bilića, to je uspjeh svih dečki, ne možemo ovo nikom pripisati, samo nama”, kaže i dodaje kako bi pobjeda bila da je klanje počelo 15. studenog.

“Ako dođe taj papir, složit će se svi s time jer ovo više nema smisla”, kaže Pavlik, ali nije želio reći da će prosvjed završiti dok ne dobiju papir koji će potvrditi dogovor s Ministarstvom.

I Pavlik priznaje da je ministar obrane Ivan Anušić dao svoj obol ovom dogovoru. “On je naš čovjek, Slavonac, razumije nas”, kaže. Dodaje da je i razgovor s ministricom bio dobar i konstruktivan. Inzistira da nikud ne idu dok ne dođe – papir.

“Od prvog dana govorim…”

I svinjogojac Ilija Miličić rekao je reporterki kako čekaju papir.

“Žalosti me. Ovdje sam svaki dan, prvi sam prosvjednik, došao sam prije svih traktora. Od prvog dana govorim da, kad se pojavilo žarište, Ministarstvo, službe i veterinari, nisu postupili prema europskim normama. Oni su trebali promoptno, ne sutra, prekosutra, blokirati u krugu tri kilometra sve svinje da se ne virus ne širi dalje, zatim u krugu 10 kilometara napraviti barijere da se prati širenje virusa. To nije učinjeno. Mi ne bi do ovoga došli.”

“Da nisu ubijane zdrave svinje, ja bih sada imao svoje svinje, za sebe, ne bih čekao dotaciju od države”, kaže Miličić, piše N1.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će “papir” biti poslan danas.

“Inače radimo zapisnike sa sastanka i šaljemo ih na zahtjev, pa ćemo tako i sada”, izjavila je.