Zaustavljen promet na Črnomercu: Vozačima ZET-a je dosta

Zaustavljen promet na Črnomercu: Vozačima ZET-a je dosta

Uslijed napada dvojice mlađih muškaraca na vozača autobusa ZET-a te otpremnika ZET-a koji se dogodio u utorak, u srijedu se Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a Zagreb oglasio na svojoj Facebook stranici i kazao da nasilje mora prestati.

“Nakon sve učestalijih i brutalnijih napada na vozače i kontrolore, te drugo prometno osoblje, a u cilju poboljšanja sigurnosti na radnom mjestu vozača 7.  prosinca 2023. godine zaustavit će se promet autobusa na okretištu Črnomerec u vremenu od 12 do 12.30 sati. Predviđena konferencija za medije je u 12.15 na terminalu Črnomerec”, na svom je Facebook profilu objavio Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a Zagreb.

“Samo u 2023. godini vozači i kontrolori karata su šest puta fizički napadnuti u kojima su im nanesene teže ozljede, dok su bila više od dvadeste pokušaja napada, a vrijeđanje i psovanje vozača i kontrolora je postao dio svakodnevice u gradskom prijevozu putnika. Zadnji napad na okretištu Črnomerec, koji se dogodio 5. prosinca 2023. godine kada su ničim izazvani huligani sa bejzbol palicama napali vozača i kontrolora otpremnika, sa težim fizičkim posljedicama, je ‘kap koja je prelila čašu’ strpljenja i iz navedenoga razloga SVPRZZ je donio odluku o privremenom zaustavljanju prometa na terminalu Črnomerec”, na svojoj Facebook stranici piše Sindikat vozača ZET-a.

“Svi autobusi koji se zateknu na terminalu u 12 sati neće voziti do 12.30, a autobusi koji dođu neće ostvariti polazak do navedenoga vremena. U 12.30 bi promet autobusa sa terminala Črnomerec trebao biti normaliziran”, nadodaju.

‘Stanje postaje neizdrživo’

“Iako je USVPRH 11. listopada održao konferenciju za medije u kojem je zatraženo od MUP-a i Ministarstva pravosuđa da se primjenjuje članak 315b Kaznenog zakona u kojem se napad na osobu koja obavlja poslove od javnog interesa ili u javnoj službi kažnjava zatvorom od 6 mjeseci do 5 godina, taj članak se dosljedno ne provodi u praksi. Stanje postaje neizdrživo i vozači i drugo prometno osoblje više ne mogu biti sigurni na svom radnom mjestu, što ugrožava sigurnost vozača ali i putnika”, nadalje navodi Sindikat vozača.

U navedenoj aktivnosti aktivno će sudjelovati i Udruga branitelja ZET-a.

Mole građane za razumijevanje i potporu u zaustavljanju huligana i žele da se zajedničkim naporima vrati sigurnost kako u prometu tako i u Gradu Zagrebu., prenosi direktno