Penava osudio velikosrpsko svojatanje Dubrovnika i prozvao Vladu Republike Hrvatske

Penava osudio velikosrpsko svojatanje Dubrovnika i prozvao Vladu Republike Hrvatske

U povodu Dana dubrovačkih branitelja Domovinski pokret u Dubrovniku organizira tribinu koju će voditi prof. dr. Slobodan Prosperov Novak s temom „Tko nam svojata Dubrovnik?“.

Prije same tribine održana je presica za medije na kojoj je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava upozorio na to da Republika Srbija svojata dubrovačku umjetnost, kulturu i jezik. Dodao je da se iza toga krije negiranje hrvatskog naroda i države.

„Velikosrpska agenda sada je upakirana u ambalažu kreiranja srpskog svijeta, po uzoru na ruski svijet i Vladimira Putina. Ona se ne provodi tenkovima i oružjem, nego na perfidan način – kroz suradnju Republike Srbije i Srpske pravoslavne crkve“, istaknuo je Penava i podsjetio na rehabilitaciju četničkog pokreta i Draže Mihailovića, ali i imenovanje predsjednikom Skupštine Crne Gore četničkog vojvode Andrije Mandića.

Domovinski pokret napisao je deklaraciju koju će uputiti Vladi Republike Hrvatske i poručiti da na naplatu dolaze stvari na koje Domovinski pokret ukazuje godinama. „Nismo osudili velikosrpske zločine, nismo se postavili prema Srbiji i njezinu negiranju genocida. Nismo osudili Srbiju i tražili naknadu štete za naše logoraše; govorimo o tisućama naših branitelja. Sada nam se nakon tridesetak godina javlja ova tiha okupacija i tiho svojatanje hrvatskog teritorija, hrvatske baštine i kulture“, upozorio je Penava.

„Zahtijevamo od Republike Hrvatske da promptno postupi, ne na mlak način kao do sada, sladunjavima prepiskama i plačkanjem, nego da povuče veleposlanika Republike Hrvatske iz Srbije te jasnim agitiranjem i apeliranjem prema europskim krugovima da se zaustavi europski put Srbije dok se ove stvari ne raščiste, dok Srbija ne makne ove sadržaje iz udžbenika i političkih narativa“, poručio je Penava.

„Hrvatska se mora ponašati kao pobjednik, jer Hrvatska jest pobjednik u Domovinskom ratu. Hrvatska je članica Europske unije, Hrvatska je članica NATO-a. Sve to Srbija nije. Ona je poražena snaga. Nevjerojatno je da sve ove godine imamo kukavički pristup hrvatske diplomacije koja se nije u stanju ponašati kao pobjednik, nego spušta glavu i pravi se da ne vidi velikosrpske aspiracije koje su sveprisutne u medijskom prostoru sve ove godine“, dodao je.

„Bilo je dosta, treba jasno podvući crtu i dati do znanja da ćemo Hrvatsku braniti kao što smo je branili 1991., a da Srbija ne može ni pomisliti da može imati europsku perspektivu s ovakvim nepromijenjenim razmišljanjem o svojim susjedima i o stvaranju srpske hegemonije“, zaključio predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava.

Zahtjev Domovinskog pokreta za hitnim djelovanjem Vlade Republike Hrvatske u vezi sa svojatanjem Dubrovnika, dubrovačke književnosti i dubrovačkih velikana

Ovom Deklaracijom najoštrije osuđujemo sve učestalija, sve snažnija i potpuno neprihvatljiva velikosrpska svojatanja dubrovačke književnosti, velikana, povijesti i kulture. Potpuno neprihvatljive teze nalaze se i u srpskim udžbenicima. Mnoge srpske institucije i pojedinci financirani iz fondova Vlade Republike Srbije svojataju grad Dubrovnik, njegovu povijest i kulturu. Posve je jasno da se ovdje radi o obliku kulturne agresije iza koje stoje izravne teritorijalne i osvajačke pretenzije. Zbog svega rečenoga, Domovinski pokret u ovoj deklaraciji zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske da prema Vladi Srbije pošalje jasan i nedvosmislen zahtjev da zaustave ovakva presizanja i svojatanje dubrovačke povijesti i kulture do 1. veljače 2024. godine.

Dosadašnje reakcije Vlade RH i Ministarstva vanjskih i europskih poslova na očite agresivne namjere velikosrpskih krugova, koji mitomanijom i povijesnim krivotvorinama odgajaju nove srpske naraštaje za nove agresije i ratove, poput pro forme reakcije MVEP-a od 10. srpnja, smatramo potpuno promašenim i sasvim nedovoljnim, sasvim suprotnim hrvatskim nacionalnim interesima. Ovakve su reakcije očito posljedica naloga briselskih birokrata koji su Hrvatskoj Vladi dali nalog da se ‘ne zamjera Srbiji’.

Ako srpska Vlada ne izda izravan nalog da se iz srpskih udžbenika za školsku godinu 2024./2025. bezuvjetno povuku sva svojatanja dubrovačke književnosti, njeno prikazivanje kao srpske, svojatanja svih štokavskih izričaja hrvatskog jezika kao srpskog, svojatanja hrvatskih velikana, ako ne zaustavi financiranje svih institucija i udruga u Srbiji koje svojataju hrvatsku povijest, jezik, velikane i kulturu i ako o tome službeno ne obavijesti službena tijela RH, zahtijevamo da hrvatska Vlada – Ministarstvo vanjskih i europskih poslova nakon 1. veljače povuče veleposlanika iz Srbije i o svemu, pokušaju nastavka agresije na RH, svojatanja povijesti i identiteta, službeno obavijesti sva europska tijela i institucije koje pripremaju / otvaraju pregovore za pristupanje Srbije EU i zapadnim asocijacijama.

Od Vlade RH zahtijevamo i da takvu protestnu notu uputi i Vladi Crne Gore te i od nje zatraži obustavu svakog oblika svojatanja pisaca, znanstvenika i osoba iz hrvatske povijesti i kulture! Stav RH mora biti sasvim jasan: zahtijevamo da Vlada u ovom protestu i zahtjevu Republici Srbiji izričito navede da će RH, kao suverena članica EU, uskratiti suglasnost na svaku daljnju radnju u procesu pristupanja Srbije EU, dok Srbija ne obustavi agresiju koja upravo traje.
Hrvatski branitelji i hrvatski narod zaustavili su prošli pokušaj agresije 1991. g. i porazili velikosrpskog agresora i ovdje na jugu Hrvatske, u Dubrovniku i južnom ratištu, i opet će, ako bude trebalo. Iz stava Vlade RH mora biti jasno da će RH, u slučaju nastavka ove identitetske agresije, što je suštinski, nastavak rata, agresije na RH drugim sredstvima – blokirati svaki oblik pristupanja Republike Srbije Europskoj uniji i to u svim situacijama u kojima buduće primanje ovisi o suglasnosti Republike Hrvatske.

Ova Deklaracija Domovinskoga pokreta bit će službeno uručena Vladi Republike Hrvatske po njezinu javnom čitanju u gradskoj jezgri Dubrovnika tijekom konferencije za medije Domovinskoga pokreta, na blagdan Sv. Nikole, 6. prosinca 2023. g.

Ivan Penava,
Predsjednik Domovinskog pokreta