Na Jakuševcu ipak pronađen biootpad, slijede sankcije. Nije točno ni da je ploha 6 sigurna?

Na Jakuševcu ipak pronađen biootpad, slijede sankcije. Nije točno ni da je ploha 6 sigurna?

Inspekcija rada u području zaštite na radu je u skladu sa svojim ovlastima zabranila korištenje dijela odlagališta otpada za koje je utvrđeno da postoji opasnost za sigurnost i zdravlje radnika, a obveza poslodavca je osigurati da su mjesta rada koja se koriste u svakom trenutku sigurna za rad, poručuju

Inspekcije su izašle na teren i inspekcija zaštite rada je dala privremenu mjeru da se odlagalište može koristiti na zadnjoj plohi 6-3 odnosno plohi koja je najudaljenija od epicentra gdje se dogodio onaj prvi odron u radijusu od 300 metara tako da nastavljamo s tim aktivnostima uz pojačan oprez sa svim mjerama sigurnosti, izjavio je jučer ravnatelj podružnice Čistoća Davor Vić te ujedno zajamčio radnicima na Jakuševcu sigurnost. Međutim u odgovoru na naš upit iz Državnog inspektorata tvrde drugačije. , prenosi večernji list

–Inspekcija zaštite okoliša Državnog inspektorata nije nadležna za davanje suglasnosti i/ili donošenje odluka vezanih uz sigurnost radova na odlaganju otpada niti je iste donosila. Inspekcija rada u području zaštite na radu je u skladu sa svojim ovlastima zabranila korištenje dijela odlagališta otpada za koje je utvrđeno da postoji opasnost za sigurnost i zdravlje radnika, a obveza poslodavca je osigurati da su mjesta rada koja se koriste u svakom trenutku sigurna za rad  – poručili su iz Inspektorata. 

Inspekcijski postupci na odlagalištu i dalje su u tijeku, no zaprimljeni su rezultati analize otpada nakon prvog odrona u studenom, dodali su.  

–Analiza otpada sa urušenog dijela plohe odlagališta pokazala je da se radi o miješanom komunalnom otpadu, a analiza otpada za koji je zbog izgleda bila izražena sumnja da se radi o biootpadu, pokazala je da je u jednom slučaju riječ o biootpadu dok drugi uzorak odgovara miješanom komunalnom otpadu. Pošiljke su od strane upravitelja odlagališta vraćene pošiljatelju te će se protiv pošiljatelja biootpada poduzeti Zakonom o gospodarenju otpadom propisane mjere – napisali su. 

Spomenuti biootpad odnosi se na zapisnik od 20. studenog koji smo dobili u posjed, a mere će se poduzeti protiv podružnice Zrinjevac koja je biootpad poslala, no kakve će biti mjere, neslužbeno smo doznali, nije još poznato jer se ovakva situacija na Jakuševcu još nikada nije dogodila. 

Nakon što su u ponedjeljak ozlijeđena dvojica radnika, inspekcija zaštite na radu utvrdila je da nema uvjeta za sigurno obavljanje poslova u blizini mjesta događaja, te usmenim rješenjem upisanim u zapisnik o inspekcijskom nadzoru, zabranjeno korištenje sjevernog dijela odlagališta otpada Prudinec-Jakuševec, uz Sajmišnu cestu od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m, u dubini od 100 m od Sajmišne ceste prema jugu i zapadnog dijela odlagališta otpada u dijelu plohe 6-3, gdje je došlo do urušavanja otpada 11. studenoga 2023. te obavljanje svih radnih postupaka u području između sjevernog dijela odlagališta otpada i Sajmišne ceste, i to od betonske zgrade spremišta strojeva prema istoku u duljini od 300 m. Mjere zabrane, dodaju, ostaju na snazi dok se ne osiguraju uvjeti za siguran rad i boravak radnika i drugih osoba.