Resnik novi, još gori Jakuševec? Građani najavili prosvjed: “Tako je i dobio izbore, a što je napravio? Ništa!”

Resnik novi, još gori Jakuševec? Građani najavili prosvjed: “Tako je i dobio izbore, a što je napravio? Ništa!”

Kao nova lokacija za zagrebačko odlagalište otpada već dugo se spominje naselje Resnik, a tamo ne žele ni čuti za gospodarenje otpadom u svojoj blizini. Ionako, kažu, već trpe pročišćivač otpadnih voda i građevinski otpad.

Kao nova lokacija za zagrebačko odlagalište otpada već dugo se spominje naselje Resnik. “Oni svi misle Resnik je, ne znam ni ja gdje. Resnik je, ako nisu znali, u centru grada”, naglasila je Iva Bejić iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik.

Nije baš žila kucavica, ali Resnik je sigurno određeni gradski organ, tu je već desetljećima pročistač otpadnih voda.

“Nama smrdi kolektor i kolektor je trebao biti dolje niže, da se sva voda spoji u kanale, ja ne znam tko ga je projektirao, tko ga je stavio tu. On je trebao biti dolje nižeu Ruščici”, dodala je Bejić.

Od prvih kuća do pročistača je pola kilometra. Između i pokraj njih bi trebao biti izgrađen Centar za gospodarenje otpadom. Štoviše, dio se ovdje već probavlja. Građevinski otpad tu se već drobi pola godine.

Anto Bejić iz Udruge za zaštitu okoliša Resnik rekao je da prostor na koji je dovezen građevinski materijal nije predviđen za to, a tvrdi da nemaju ni papire.”Želi nam praviti kompostanu, energanu i sve. Sve što pripada centru za gospodarenje otpadom – oni kažu energana, ali mi znamo da to nije energana nego da je to spalionica”, naglasila je Bejić.

Dodala je da spalionica nije otpala, već je dobila ljepši naziv, a to je energana.”Neće ih ni financirati za te strojeve, za takvo postrojenje oni neće dobiti pare iz Europske unije”, nastavila je.

Ako nema novca iz Europe, neće se ni graditi, i nema problema za Resnik, problem ostaje Jakuševcu. Srećom, netko će izvana odlučivati o hrvatskom otpadu, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Golja.