Nastavljaju se prosvjedi dijela nezadovoljnih poljoprivrednika, niču novi punktovi ….

Nastavljaju se prosvjedi dijela nezadovoljnih poljoprivrednika, niču novi punktovi ….

U Starom Gracu nedaleko od Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji desetak poljoprivrednika pokrenulo je miran prosvjed parkirajući svoje traktore uz podravsku magistralu u znak podrške svinjogojcima koji već dva tjedna prosvjeduju zbog propisanih mjera za suzbijanje afričke svinjske kuge u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, ali i kako bi izrazili nezadovoljstvo raspodjelom državnog poljoprivrednog zemljišta.

Unatoč raskolu prosvjedi dijela nezadovoljnih poljoprivrednika traju već 14 dana i, kako poručuju, trajat će dok se ne ispuni najvažniji zahtjev, a to je svinjokolja zdravih svinja. U Starom Gracu ostat će, kažu, do ispunjenja zahtjeva Stožera za obranu hrvatskog sela iako u toj županiji nije zabilježena pojava afričke svinjske kuga, a posjetio ih je predsjednik Stožera i vođa prosvjeda Tomislav Pokrovac. , piše HRT

– Nezadovoljni smo općenito politikom raspodjele zemljišta, svega, to su veliki problemi. Zbog toga smo se okupili i dajemo podršku slavonskim seljacima koji se u 13 dana po ovoj zimi na cesti smrzavaju, kojima ne daju da se pokolju svinje koje su zdrave, rekao je Saša Sever, poljoprivrednik, Stari Gradac.

– Želimo zaustaviti sve ove probleme koji se žele nanijeti hrvatskom seljaku i hrvatskom selu. Znači po pitanju od eutanazije zdravih svinja, zabrane svinjokolja, jednostavno ovako loše cijene ratarskih proizvoda, znači uljarica, žitarica, pa i svega ostaloga, od zakupa poljoprivrednog zemljišta gdje znamo da poljoprivredno zemljište ne dobivaju ovi seljaci zemljoposjednici, nego jednostavno dobivaju neke velike korporacije i tako dalje, naglasio je Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela.

U međuvremenu broj punktova raste, od podneva se prosvjeduje i u Virovitičko-podravskoj županiji. Iz Vukovarsko-srijemske ponavljaju svoje zahtjeve.

– Treba nam podrška. Ljudi, izađite. Ovo je uništavanje sela. Raselit ćemo se, otići ćemo. Neće više biti ni seljaka ni ništa, rekao je Franjo Šimunić iz Podgrađa.

– Nama ne treba novac. Nama treba da možemo kod kuće klati, financirati, raditi koliko treba. Novac nije potreban, naglasio je Ante Ilić iz Podgrađa.    

Situaciju je komentirala i ministrica poljoprivrede.

– Moja je poruka – razgovori uvijek, ali nikad bez onih koji se uistinu bave svinjogojstvom i koji su legitimni predstavnici svinjogojstva, a objašnjavanje svima, od toga se nikada nećemo umoriti. Suzbijanje kuge se nastavlja, ta epidemija ima jako silaznu putanju. To je prije svega rezultat mjera, rekla je Marija Vučković, ministrica poljoprivrede.