Bernardić optužuje Možemo i HDZ: Tomašević i Mikulić odgovorni su za tešku ozljedu radnika

Bernardić optužuje Možemo i HDZ: Tomašević i Mikulić odgovorni su za tešku ozljedu radnika

Saborski zastupnik i predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata Davor Bernardić održao je u ponedjeljak konferenciju za medije povodom novog odrona otpada na odlagalištu Jakuševec u kojem je ozlijeđeno i nekoliko radnika Čistoće.

„Želim zaželjeti što brži oporavak ozlijeđenim radnicima. Ljudi radi za crkavicu i izlažu se pogibelji jer Tomašević tri godine ne rješava problem. Već sam upozoravao da se ništa ne radi po pitanju otpada, osim što se građanima Zagreba laže i farbaju im se oči plavim vrećicama.“ – ustvrdio je Bernardić.

Usprkos predizbornom obećanju da će zatvoriti Jakuševec, Tomašević mu je produžio dozvolu za rad do kraja 2025. Ovi odroni su dokaz da nema puno mjesta za odlaganje otpada i Zagrebu prijeti zatrpavanje u smeću.

Čistoća je uvela plave vrećice, povisila uslugu odvoza otpada, a prorijedila odvoz. Kontejneri po zgradama i kućama rjeđe se prazne, a otpad se odvaja manje. Ništa se ne radi po pitanju izgradnje nove biokompostane i sortirnice u Resniku.

„Ova biokompostana je mala i nema se kuda s biootpadom. To je i razlog zašto je Tomašević dao nalog da se biootpad odlaže nezakonito na deponij, a kad se biootpad stisne dolazi do skupljanja volumena i odrona smeća, ali i skupljanja metana i potencijalne eksplozije. Dokaz tome je i nesnosni smrad koji se širi cijelim Novim Zagrebom, Peščenicom, Borovjem, Savicom, koji nikad prije nije bio tako čest. To potvrđuje da se otpad odlaže nelegalno.“ – izjavio je Bernardić.

Takvo nepropisno skladištenje otpada prijeti štetnim tvarima koja prodiru u zemlju i mogu ugroziti vodocrpilišta pitke vode u Zagrebu, jer je odron prešao na vodonepropusno područje. Smrad, osim što je nesnosan, ujedno je i opasan za zdravlje građana. Mikročestice prijete zdravlju te je prijedlog Socijaldemokrata da Zavod za javno zdravstvo svaki dan na više punktova na ovom području testira kvalitetu zraka.

„Gdje je Andrija Mikulić? Gdje je državni inspektorat? Štiti li Plenković Tomaševića kao u slučaju nezakonitog asfaltiranja Jaruna novcem od potresa? Neće moći više šutjeti nakon što je čovjek teško ozlijeđen.“ – rekao je Bernardić.

Primjer suradnje Možemo i HDZ-a su i nezakoniti građevinski radovi

„Prema neformalnim saznanjima kojima raspolažem, dana 9. 10. 2023. istekao je rok iz rješenja Državnog inspektorata za uklanjanje građevinskih radova na Aleji Matije Ljubeka u Zagrebu koji su izvedeni bez građevinske dozvole. Molim obavijest kada je istekao predmetni rok i je li, s obzirom da nisu uklonjeni nezakonito izvedeni radovi, nekome od sudionika gradnje izrečena kakva kazna ili je i to ostalo pitanje tijesne suradnje Možemo i HDZ-a.“ – kaže Bernardić.

Povezanost Agroproteinke s aktualnom gradskom vlasti

Predsjednik zagrebačkih Socijaldemokrata ukazao je i na povezanost ministra Grlić Radmana s Gradom Zagrebom u raznim poslovnim kombinacijama. 2016. godine je društvo Agroproteinka od Grada Zagreba kupilo zemljište od nešto preko 1000 m2, po cijeni od 226.689,52 kuna odnosno oko 30 EUR/m2. U veljači 2023. godine aktualna gradska vlast donosi odluku o prodaji 13.464 m2 zemljišta istom tom društvu, po cijeni od 31.64 EUR/m2. Usprkos inflaciji od više godina i porastu cijena nekretnina praktički po istoj cijeni kao 2016. godine.

„Također 2021. je ova gradska vlast dodijelila posao privremenog zbrinjavanja glomaznog otpada društvu Unija nova, koje je također bilo dovođeno u vezu s Agroproteinkom, obzirom da su oba društva osnivači društva Agroproteinka – energija d.o.o., dakle određena povezanost nužno postoji. Ono što sada slijedi je ugovaranje Grada Zagreba i društva Grlić Radmana poslova prijevoza i zbrinjavanja biootpada u Zagrebu. Nije čudo da Grlić Radman, ali i cijela aktualna državna vlast biranim riječima govore o ovoj gradskoj vlasti, kako to i priliči poslovnim i koalicijskim partnerima.“ – zaključio je Bernardić, javlja SD.