Sve veća nervoza u HDZ-u, svi misle isto, ali ne usude se progovoriti: ‘Premijer je na potezu‘

Sve veća nervoza u HDZ-u, svi misle isto, ali ne usude se progovoriti: ‘Premijer je na potezu‘

Jasno je da slučaj šteti stranci, rekao je visoki dužnosnik HDZ-a, dan nakon podizanja optužnice protiv Barbarića

Ne znam što će se se dogoditi u vezi s Franom Barbarićem, stvarno ne znam. Odluku će donijeti premijer, a kakva će ona biti, stvarno ne znam – rekao je jedan visoki dužnosnik HDZ-a, dan nakon podizanja optužnice protiv predsjednika Uprave HEP-a zbog počinjenja kaznenog djela protupravne gradnje.

To jasno govori da će Plenković odluku o Barbariću donijeti samostalno, bez konzultacija s bliskim suradnicima. Sugovornik Jutarnjeg naglašava kako je “jasno da cijeli ovaj slučaj šteti stranci”. Da slučaj Barbarić stvara štetu HDZ-u, dosad se javno usudio reći samo jedan visoki dužnosnik HDZ-a, Ivan Anušić, još u vrijeme dok je bio osječko-slavonski župan. “Nema dileme, prvi čovjek HEP-a Frane Barbarić radi štetu HDZ-u jer kao šef jedne od najbitnijih državnih tvrtki ilegalno gradi kuću. HDZ u predizbornom vremenu žestoko opterećuje ta afera”, kazao je prije skoro dva mjeseca Anušić, zbog čega ga je žestoko prozvao stranački šef.

No, prema svemu sudeći, u vrhu HDZ-a sve je više onih koji misle kao Anušić, ali to ne govore javno. I u redovima koalicijskih partnera HDZ-a tvrde da Barbarić nanosi štetu upravo HDZ-u. “Dobro je što se još jednom pokazalo da zakoni u ovoj zemlji vrijede jednako za sve i da pravosudne institucije rade svoj posao neovisno o kome se radilo”, tvrdi Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a. Naglašava da je sada na Plenkoviću da povuče potez, a u tome ima podršku HSLS-a. Prema njegovim riječima, HSLS je u slučaju Barbarić bio principijelan i sve što je trebalo rekli su o tome prije dva mjeseca.

Stranački stav
Na pitanje treba li Barbarić biti smijenjen s dužnosti čelnog čovjeka HEP-a nakon podizanja optužnice, Hrebak ponavlja ranije izrečen stav da “ljudi koji se ogriješe o zakone trebaju zbog toga odgovarati”. On ne smatra da cijeli slučaj šteti cjelokupnoj koaliciji. “Barbarić nije član naše stranke, pa će najveću štetu imati HDZ”, poručuje Hrebak.

Iz oporbe pak dolaze pozivi Plenkoviću da smijeni Barbarića, ali i sumnje da je on to u stanju učiniti jer je ucijenjen. “Očito je da nema političku snagu unutar HDZ-a ni dovoljno odgovornosti prema građanima da takvu osobu smijeni. Plenkovićeva je poruka – ako imate odgovarajuću stranačku iskaznicu ili moćnog HDZ-ovca iza sebe, možete graditi bespravno i činiti kaznena djela jer stranka će vas zaštititi”, rekla je saborska zastupnica Možemo! Sandra Benčić.

Pozvala je premijera da iziđe pred građane i kaže zašto već pet mjeseci ne može smijeniti Barbarića. Vrlo vjerojatno ga je Barbarić nečim ucijenio, smatra Benčić, a ako je to istina, građani o tome moraju znati.

Budući da je imenovanje čelnika državnih tvrtki u izričitoj ingerenciji Vlade, oporba nema puno alata za pokretanje ​Barbarićeve smjene. Iskoristila je jedan jedini. Još u srpnju u saborsku je proceduru uputila “Prijedlog zaključka o zaduženju Vlade RH da razriješi odgovorne u aferi ‘Plin za cent‘”. U Prijedlogu se od Vlade izričito traži da smijeni Barbarića zbog njegove uloge u toj aferi. Prijedlog zaključka je na dnevnom redu aktualnog saborskog zasjedanja.

Otkad je Plenković na čelu HDZ-a, stranački je stav da visoki dužnosnici protiv kojih je DORH ili USKOK pokrenuo službenu istragu moraju otići s dužnosti. Tako su dosad otišli ministri Darko Horvat, Josip Aladrović, Gabrijela Žalac, državna tajnica Josipa Rimac i drugi. Nitko optužnicu nije dočekao na visokom položaju. Sve do sada.

Protiv Barbarića je DORH istragu zbog ilegalne gradnje kuće na Hvaru pokrenuo još u svibnju ove godine, a dva mjeseca poslije eskplodirala je afera “Plin za cent”. Premijer svih ovih mjeseci plinsku aferu smatra nevažnom i odbija bilo kakav javni razgovor o njoj. No, s ilegalnom gradnjom kuće je situacija ipak malo drugačija.

Neposluh
Prije dva mjeseca Plenković je poručio: “Puno je veći problem ovo što se tiče kuće, to ćemo pravno vidjeti”. Sada kad je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu, Plenković se ne oglašava. U petak je iz Dubaija poručio da ništa ne zna i da Barbarić sve mora pojasniti. Jučer na naš upit o stavu Vlade o Babariću nakon podizanja optužnice njen glasnogovornik Marko Milić nije odgovorio.

Prema nikad opovrgnutim medijskim napisima, Plenković je Barbariću u srpnju najavio da ga namjerava smijeniti. Prema istim napisima, Barbarić je premijeru odgovorio da neće stvarati probleme ako istovremeno bude smijenjen i ministar gospodarstva Davor Filipović, koji je i jedini član Skupštine HEP-a. Plenković na tu vezanu trgovinu nije pristao, a Barbarić zbog toga, navodnog, neposluha nije kažnjen smjenom s čela HEP-a, ali je nakon toga Državni inpektorat pokrenuo inspekcijski nalaz oko gradnje kuće na Hvaru.

Inspektorat je uskoro donio rješenja o rušenju nelegalnog objekta, na koja se Barbarić oglušio. Ispisane su mu čak tri novčane kazne u ukupnom iznosu od gotovo 30 tisuća eura, koje nije platio. Na kraju je Državni inspektorat podnio kaznenu prijavu protiv Barbarića, a nadležno Državno odvjetništvo ju je prihvatilo, piše Jutarnji.