Plenković najavio dobre vijesti za zatočene Boyse; U prosvjede seljaka uključili se pripadnici ekstremističke skupine koju je identificirala SOA

Plenković najavio dobre vijesti za zatočene Boyse; U prosvjede seljaka uključili se pripadnici ekstremističke skupine koju je identificirala SOA

Premijer Andrej Plenković rekao je u nedjelju prilikom otvaranja crkve sv. Marka da uslijed “novih okolnosti” i nekoliko pravnih postupaka koji se vode protiv Frane Barbarića, “ne postoje preduvjeti da ostane na svojoj funkciji”. Istaknuo je kako odlazak Barbarića nije povezan s aferom “plin za cent”. Otkrio je i da će iz Grčke naredni tjedan doći “dobre vijesti” o navijačima u grčkim zatvorima, javlja HRT.

– Ovo su sada nove okolnosti. Okolnosti, koliko ja razumijem i treće odluke Državnog inspektorata, odluke suda i još pokretanja kaznenog postupka od strane DORH-a. Kada se sve to sumira, mislim da nema preduvjeta da ostane na svojoj funkciji, rekao je premijer.

Ustvrdio je da će pitanje ostavke riješiti nadzorni odbor i Vlada.

– To će riješiti u odgovarajućoj proceduri Vlada i nadzorni odbor, kazao je.

Ocijenio je kako njegova smjena “nema veze” s pritiskom oporbe zbog afere ‘plin za cent’ te da razlog leži u tome što se da “se dogodilo nešto što je van onoga što bi netko” na toj funkciji trebao činiti.

– Zato što je na čelu najvećeg javnog poduzeća u RH, a dogodilo se nešto što je očito van onoga što bi netko tko je na toj funkciji trebao činiti, ustvrdio je.

Pohvalio je rad HEP-a koji je, kako kaže, “odigrao sjajnu ulogu” u energetskoj krizi.

– HEP je odigrao sjajnu ulogu u energetskoj krizi. Da nije bilo HEP-a, Hrvatska, građani, gospodarstvo i institucije ne bi premostili tu krizu, dodao je.

O navijačima: Bit će dobrih vijesti ovaj tjedan

Premijer se osvrnuo na navijače koji su još uvijek u grčkim zatvorima.

– Naša pozicija je bila vrlo jasna. Pustit ćemo da se iscrpe svi pravni lijekovi i postupci, a ovdje je sad situacija takva da su svi ti pravni lijekovi iscrpljeni, rekao je.

– Bit će dobrih vijesti ovaj tjedan, dodao je.

‘Ekstremistička skupina glasnogovornik kvazisvinjogojaca’

Premijer se osvrnuo i na prosvjed svinjogojaca koji su zbog nezadovoljstva mjerama protiv afričke svinjske kuge blokirali ceste.

– Vlada je napravila sve. Imamo prosvjed koji nije izvorni prosvjed svinjogojaca. To je politički prosvjed u kojem sudjeluje nekoliko krajnje desnih stranaka na istoku Hrvatske, rekao je.

Dodao je kako je razlog za to jačanje ucjenjivačkog kapaciteta na izborima.

Plenković je ustvrdio kako su se u prosvjede uključili pripadnici ekstremističke skupine koju je identificirala SOA. Optužio je medija da daju javni prostor takvim skupinama.

– U te prosvjede su se uključili i pripadnici jedne od dvije eksremističke skupine koje su identificirale sigurnosne službe. Ključni predstavnici tih skupina dobivaju prostor u eteru nekoliko televizijia s javnom koncesijom, kazao je.

– To je novi ozbiljan iskorak i dimenzija ovih prosvjeda. Ljudi koji bi rušili ustavni poredak nasilnim metodama prema izvješićima SOA-e su se sada uključili kao glasnogovornici ovih istih kvazi poljoprivrednika i kvazisvinjogojaca, dodao je, piše HRT.