Osobama s invaliditetom rješavaju se goruća pitanja, ali je još dosta otvorenih

Osobama s invaliditetom rješavaju se goruća pitanja, ali je još dosta otvorenih

Međunarodni je dan osoba s invaliditetom, kojih je u Hrvatskoj više od 600.000. Novim zakonima napokon se rješavaju dva goruća pitanja – inkluzivni dodatak i osobni asistenti. Pomaci nabolje vide se i u zapošljavanju osoba s invaliditetom, ali još je mnogo otvorenih pitanja, izjavila je za HTV predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić.

– Ovo su epohalna postignuća, jer će promijeniti kvalitetu života osoba s invaliditetom snažno. Međutim, ostaje nam zagovaranje za kvalitetan prijevoz. Govorimo o pristupačnom prijevozu, ali i o javnom prijevozu. I on treba biti pristupačan, jer ne bismo više ni sredstva javnog prijevoza trebali kupovati, koja nisu pristupačna, kazala je Marica Mirić.

– Ostaje nam bitka za odmor od skrbi. To je jedna usluga koja će ići kroz europske socijalne fondove, koja će obiteljima s osobom s najtežim invaliditetom pružiti mogućnost stručne potpore, dolaskom kući ili odlaskom te osobe u instituciju, da oni mogu odmoriti, da imaju predah. Ostaje nam rana intervencija koju želimo da se započne neposredno nakon rođenja djeteta, ali isto tako i neposredno nakon saznanja za bolest, dodala je.

Naglasila je da se u Hrvatskoj počelo i s neonatalnim screeningom “odnosno s novorođenačkim probirom djece koja imaju spinalnu mišićnu atrofiju i u onom razdoblju rođenja kad se testiraju za neke druge bolesti”. Sada se, kaže, uzima kapljica i za tu djecu što je veliki pomak.

– Također želimo unaprijediti obrazovanje, da sustav obrazovanja uistinu bude inkluzivan, da su educirani i nastavnici, učenici, pomoćnici u nastavi, ali da su i škole prilagođene i da škole i školski sustav imaju besplatan sustav asistivne tehnologije za svakog učenika kojem je to neophodno, istaknula je Mirić.