Odana počast mučki ubijenim hrvatskim vitezovima na Papuku nadomak Radio relejnog centra

Odana počast mučki ubijenim hrvatskim vitezovima na Papuku nadomak Radio relejnog centra

Uz dužno poštovanje 32. godinu za redom odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima koji su u zasjedi mučki ubijeni na Papuku podno vojne baze – Radio relejnog centra. 11 hrvatskih vitezova položilo je svoje živote na oltar domovine. U jednom vozilu bili su Ivica Zlomislić, Branko Peći, Damir Pišmiš i Tomo Perić, a u drugom Davor Dragić djelatnik zapovjedništva 123. brigade i vojni policajci Vinko Tomašević i Tomislav Pranjković dok su u trećem bili dva pripadnika odreda veze iz Samobora Anđelko Tule i Tomislav Vužić –Mohenski. Iz suprotnog smjera s položaja objekta Radio relejnog centra prema Velikoj krenuli su u osobnom vozilu Tade Nikić, djelatnik zapovjedništva 123.brigade i Jozo Koutni, zamjenik zapovjednika 1.bojne 123. Nažalost svi pripadnici izgubili su život u toj zasjedi., piše požega.eu

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast u odali članovi obitelji poginulih branitelja, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik predsjednika RH, izaslanik predsjednika Vlade RH, izaslanik predsjednik Hrvatskog sabora, izaslanik Ministarstva obrane i Glavnog stožera OS, izaslanstvo Požeško-slavonske županije, izaslanstvo gradova Požege Pakraca, Lipika, Pleternice te općina Velika, Brestovac, Kaptol, Jakšić i Čaglin. Počast su odali i predstavnici Vojarne 123. brigade, policije PU požeško-slavonske, izaslanstvo JU Park prirode Papuk, područne škole Tomo Perić iz Buka, Vatrogasne zajednice i JVP Požega, Odreda izviđača Požega te prijatelji i rodbina poginulih branitelja.

Na svojstven način članovi Atletskog kluba Požega organizirali su Memorijalno trčanje u spomen na pogibiju 11 hrvatskih branitelja koji su krenuli od spomen obilježje palim hrvatskim braniteljima u Velikoj na Trgu hrvatskih branitelja prema središnjem mjestu obilježavanja pogibije hrvatskih vitezova.
Podsjetimo, kod mjesta stradavanja se prije šest godina krenulo u izgradnju i postavljanje novog spomen obilježja. Arhitektonsko rješenje za spomen obilježje dao je poznati arhitekt Andrija Rusan koje se sastoji se od 11 inox stupova, visokih 11 metara, širokih 11 cm, koji su postavljeni u raspored kako su pali poginuli branitelji. Ovi vitki stupovi lagano se njišu na vjetru i simboliziraju trajno sjećanje na 11 hrvatskih vitezova.
Na današnjem obilježavanju molitveni zaziv uputio je velički župnik preč. Dražen Akmačić s kojim je bio i vojni kapelan vlč. Željko Volarić.

Ispred škole “Tomo Perić-Buk, sve nazočne pozdravio JEučenik 4. razreda Ivan Soldo koji je svima uz pozdravne riječi i sjećanja na poginule vitezove uputio čestitke za nadolazeće blagdane.