Anketa: Domovinski pokret stigao na treće mjesto popularnosti, iza HDZ-a, koji je malo oslabio i SDP-a

Anketa: Domovinski pokret stigao na treće mjesto popularnosti, iza HDZ-a, koji je malo oslabio i SDP-a

Most je više-manje stalno na istim postocima unatoč vrlo aktivnim zastupnicima, a veći skok neće im se dogoditi ni kad objave kandidata za premijera, piše Večernji list.

Da su danas izbori, vladajuća stranka mogla bi računati na potporu 24,12 posto birača, što je nešto lošiji rezultat od onog prije mjesec dana, dok druga najjača stranka, SDP, ima pak potporu od 15,18 posto ispitanika, gotovo jednako kao i prošli mjesec. Pokazuju to rezultati najnovijeg istraživanja CroElecto koje provodi agencija 2X1 komunikacije na uzorku od 1041 ispitanika. Istraživanje je provedeno od 16. do 28. studenoga, koji je obilježilo nekoliko značajnih događaja, od prosvjeda seljaka u Slavoniji zbog svinjske kuge, promjene ministra obrane nakon što je bivši ministar skrivio nesreću sa smrtnom posljedicom do žestokog sukoba između Vlade i Domovinskog pokreta uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a iz čega je, čini se, Domovinski pokret izvukao više koristi.

Penava dobio na Vukovaru

Prema istraživanju, Domovinski pokret u studenom raste i ima potporu od 8,83 posto, iz čega se dade zaključiti da je Ivan Penava dobro iskoristio situaciju s kontroverznim plakatom s istaknutim slovom U i porukom HOS, piše Večernji list.

Gotovo izjednačena s Domovinskim pokretom četvrtoplasirana je koalicija Mosta i Suverenista, koja bilježi potporu od 8,72 posto, a slijedi ih Možemo! s potporom birača u studenom od 8,61 posto.

Zanimljivo je da je Hrvatska stranka umirovljenika na visokom šestom mjestu s potporom od 3,85 posto, slijedi Centar s 2,04 posto, IDS s 1,81 posto, Radnička fronta i Fokus s po 1,70 posto, Socijaldemokrati s 1,59 posto te HSS s 1,13 posto. Ostale stranke i nezavisne liste (ukupno 4,42 posto) ispod su jedan posto, a neodlučnih je čak 16,31 posto ispitanika.

Agencija 2X1 komunikacije provela je istraživanje i u Zagrebu od 10. do 16. studenoga na 1000 Zagrepčana, a rezultati govore kako je načinom na koji Tomislav Tomašević gospodari gradskim proračunom zadovoljno njih 31,8 posto, dok ih je 38,5 posto nezadovoljno. Uglavnom ili potpuno pozitivan dojam o Tomaševiću ima 36,6 posto ispitanika, dok je idući po popularnosti Ivica Lovrić, koji je protekli mjesec najavio kandidaturu za gradonačelnika i o kojem pozitivno misli 22,1 posto građana.

Treći na ljestvici popularnosti je SDP-ov Renato Petek s 20,2 posto potpore. Slijedi Davor Bernardić s 14,9 posto i HDZ-ov Mislav Herman s 14,1 posto, piše Večernji list.