Pavao Vujnovac preuzima Fortenovu, a Podravka Fortenovin agrobiznis u Slavoniji i Baranji.

Pavao Vujnovac preuzima Fortenovu, a Podravka Fortenovin agrobiznis u Slavoniji i Baranji.

Foto: PODRAVKA / Mišel Jakšić, Martina Dalić i Andrej Plenković u Podravki

Sukus je to aktualnih procesa koji se odvijaju u najvećoj regionalnoj kompaniji, bivšem Todorićevu carstvu, koje se opasno ljulja. Nakon novog aranžmana teškog 1,2 milijarde eura s američkim HPS-om, Fortenova je dobila zadatak da pokrene proces prodaje poljoprivredng sektora.

Naši izvori tvrde kako je Podravka najizgledniji kupac Belja, vukovarskog Vupika i vinkovačkog PIK-a, koje ukupno ne mogu vrijediti više od 500 milijuna eura, ako se ne oduzimaju kreditna zaduženja i dugovi koje te kompanije imaju.

Za Fortenovin agrobiznis, osim Podravke, jako je zagrijan Sándor Csányi, mađarski milijarder, prvi čovjek OTP banke i prisni prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana. A tu je i vlasnik osječkog Žita Marko Pipunić koji je blizak političkom vladaru Slavonije, novom ministru obrane Ivanu Anušiću.

Milijardu eura

No, naši dobro upućeni sugovornici iz političkih i gospodarskih krugova kažu kako je Podravka ipak najizgledniji kupac. Ističu kako čelnica Podravke Martina Dalić o tome intenzivno razgovara i s premijerom Plenkovićem i s gazdom Fortenove Vujnovcem.

Ukupni prihodi Belja, PIK-a i Vupika iznosili su lani oko 340 milijuna eura, a ukupna neto dobit 20 milijuna eura. Tri tvrtke zapošljavale su oko 2300 radnika. Belje je ostvarilo 236 milijuna eura prihoda i 15 milijuna eura dobiti, što je čak 380 posto više nego predlani. U Belju pritom radi oko 1600 ljudi.

Podravka bi s Beljem dobila tvornice mlijeka, mliječnih i suhomesnatih proizvoda, velike farme svinja i krava, ali i uzgoj konzumne rajčice. Portfeljem PIK-a dominiraju žitarice i uljarice, a bave se i uzgojem graška, graha, luka… Vupik je također poznat po proizvodnji žitarica i uljarica, a tu su i mrkva, luk, grašak.

Preuzme li Podravka iduće godine te Fortenovine tvrtke, ukupni godišnji prihodi bi joj premašili milijardu eura. Tržišna vrijednost cijele Podravka grupe već je danas veća od milijardu eura, a s novim biznisima mogla bi još narasti., doznaje danica.hr