Vinko Filipović iz državnog centra skrivio nesreću službenim autom. “Bila je kiša”

Vinko Filipović iz državnog centra skrivio nesreću službenim autom. “Bila je kiša”

RAVNATELJ Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović početkom ovog mjeseca na autocesti Split-Zagreb skrivio je prometnu nesreću službenim autom. Indexu su to potvrdili iz PU ličko-senjske i NCVVO-a. Iz NCVVO-a nisu htjeli komentirati kolika je šteta na službenom automobilu, već su samo kazali da postupak utvrđivanja štete još nije dovršen.

Spomenimo da se nesreća dogodila 3. studenoga, prije gotovo mjesec dana, no nitko o njoj nije dosad izvijestio.

Filipoviću je u međuvremenu određena novčana kazna, čiji iznos također nije poznat.

Policija: Nije prilagodio vožnju uvjetima na cesti  

“Prometna nesreća je s materijalnom štetom, vozač je alkotestiran i nije bio pod utjecajem alkohola, a do prometne nesreće je došlo zbog neprilagođene brzine kretanja. Vozač je upravljao osobnim automobilom u vlasništvu pravne osobe. Vozaču je naplaćena novčana kazna zbog počinjenog prekršaja iz članka 51. stavak 1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama”, kazali su nam iz PU ličko-senjske.

Kako objašnjavaju, Filipović nije vozio prebrzo, već vožnju nije prilagodio uvjetima na cesti.

“Uzrok prometne nesreće je neprilagođena brzina kretanja stanju i uvjetima na kolniku. Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, stanju vozila i tereta te gustoći prometa tako da vozilo može pravodobno zaustaviti pred svakom zaprekom koju, u konkretnim uvjetima, može predvidjeti, odnosno da može pravodobno postupiti prema prometnom pravilu ili znaku, a ne nepropisna brzina”, poručili su iz policije. 

NCVVO: Nesreća se dogodila uslijed vremenskih neprilika

Iz NCVVO-a su potvrdili Indexu da je Filipović prošao bez ozljeda, da u nesreći nisu sudjelovale druge osobe i da nije bio pod utjecajem alkohola. On se u trenutku nesreće vraćao iz Splita sa službenog puta. Ipak, izjavu policije malo su ublažili pa kao krivca za nesreću navode nepovoljne vremenske uvjete, a ne Filipovićevu neprilagođenu vožnju.

“3. studenog 2023. godine u ranim jutarnjim satima, na autocesti Split-Zagreb, ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinko Filipović imao je prometnu nesreću. Ista se dogodila uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih obilnom kišom, jakim vjetrom i velikoj količini vode na kolniku.

Na mjesto nesreće stigli su djelatnici policije i Hitne pomoći. Policija je napravila uvid i provela alkotestiranje vozača kojim je ustanovljeno 0,00 promila alkohola u krvi. Djelatnici Hitne pomoći napravili su pregled i ustanovili da nema ozljeda slijedom čega je u popodnevnim satima istoga dana ravnatelj bio na radnom mjestu. U prometnoj nesreći nije bili drugih sudionika.

Dan ranije, 2. studenog 2023. ravnatelj NCVVO je krenuo na službeni put u Split na poziv Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije gdje je nazočio ENTER konferenciji – izazovi u radu s nadarenim učenicima. Prometna nesreća se dogodila na autocesti Split-Zagreb kod čvora Gospić. Postupak utvrđivanja štete nije dovršen te je isti još uvijek u tijeku”, kazali su iz Filipovićevog ureda.

Ravnatelj s prilično velikim brojem skandala, uključujući kaznu za uznemiravanje

Vinko Filipović privukao je pozornost javnosti kada je 2021. godine zasjeo na čelo NCVVO-a. Uz to što je sankcionirao 23 maturanta jer su se potpisali na esej, poručivši jednoj od nadarenih maturantica da “očvrsne”, dao je kontroverznu izjavu o vršnjačkom nasilju. 

Naime, prije deset godina, dok je obnašao funkciju ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje, izazvao je popriličan skandal kada je izjavio da se po pitanju vršnjačkog nasilja ne može previše toga napraviti. Struka je njegovim stavom bila užasnuta. Smatrali su da je Filipović svojim izjavama “pokazao srednji prst svim učiteljima koji u svojim učionicama pokušavaju održati red, ali i svim žrtvama nasilja, dosadašnjim i budućim, te njihovim roditeljima”. 

Filipović iza sebe ima i jednu presudu, i to za uznemiravanje. 2019. godine dokazano je da je kao ravnatelj u Agenciji za odgoj i obrazovanje uznemiravao tadašnju zaposlenicu. Zbog toga je Državna agencija morala isplatiti preko 60.000 kuna. Pravomoćnu presudu donio je Općinski radni sud u Zagrebu. 

Filipović je diskriminirao kolegicu na radnom mjestu na temelju njenog članstva u Sindikatu i Radničkom vijeću, zbog čega je ona dulji period trpjela “jake duševne boli, strah, nelagodu i neprijateljsko okruženje”. U NCVVO-u su tvrdili da presuda nema posljedice na današnji Filipovićev radni odnos. , doznaje index