Možemo li kod kuće napraviti čvarke? Važno je izbjeći ove tri greške

Možemo li kod kuće napraviti čvarke? Važno je izbjeći ove tri greške

Ako volite domaće čvarke, lako ih možete napraviti kod kuće. Još ako imate i kiseli kupus, zimska gozba je pred vama.

Bitno je samo kupiti dobru sirovu slaninu i veći lonac. Svakako pripazite da ne napravite ove tri greške.

Nepažljivo rezanje slanine

Okus čvaraka u velikoj mjeri ovisi o pripremnim radnjama. Ne prepuštajte rezanje slanine slučaju, čak ni amaterima. Preveliki komadi slanine neće se dobro otopiti, a premali komadići će vam dati suhe, tamne i pretvrde čvarke.

Idealna mjera? Izrežite kocke 2,5 do 3 centimetra jako oštrim nožem. Uvjerite se da su svi dijelovi jednaki tako da se pravilno otope, otprilike u isto vrijeme.

Treba miješati – stalno!

Čvarci su rezultat topljenja svinjske slanine u kotlu ili metalnom loncu. S obzirom na to da se radi o izuzetno masnoj hrani, mnogi zaboravljaju da je potrebno i miješanje.

Štoviše, iskusni majstori znaju da tijekom prvih pola sata topljenja sadržaj lonca treba gotovo neprekidno miješati. Tako ćete potaknuti masnoću na topljenje, a spriječit ćete je da zagori i zalijepi se za dno posude, piše City magazine.

Pretjerivanje s mlijekom

Zlatnosmeđu boju svinjskog čipsa čvarci duguju mlijeku koje se dodaje na početak otopljene slanine. Točnije, kada se mast počne javljati na površini lonca.

Previše mlijeka će potamniti čvarke, a premalo će ih ostaviti blijedim. Idealnu boju garantira idealan odnos: Na pet kilograma izrezane slanine dodaje se pola decilitra mlijeka. Preporučuje se, ako volite hrskave čvarke, da ih ne solite u fazi topljenja. Ako pak to napravite tijekom prženja, čvarci će ostati hrskavi poput čipsa.

Savjet plus

Soljenje čvaraka prije može rezultirati gumenom i mekanom teksturom. Čim mast postane bistra, a čvarci su postali rumeni, izvadite ih. Gotovi su. Od pet kilograma slanine dobit ćete 1 kg čvaraka i 3 kg masti., prenosi N1