Ministrica Vučković: Afrička svinjska kuga je pod kontrolom

Ministrica Vučković: Afrička svinjska kuga je pod kontrolom

Premijer Andrej Plenković i članovi Vlade u Banskim su se dvorima sastali s predstavnicima nadležnih institucija u vezi suzbijanja afričke svinjske kuge. Nakon sastanka ministrica poljoprivrede Marija Vučković izjavila je kako je afrička svinjska kuga pod kontrolom.

Do jučer nismo imali potvrđenih slučajeva svinjske kuge. Posljednjih desetak dana imamo ukupno tri potvrđena slučaja, sva su u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Stručnjaci su potvrdili dobru epidemiološku situaciju, no i dalje je treba pratiti, kazaa je Vučković.

Dodala je kako su po pitanju mjera obavljene dodatne konzultacije s predstavnicima struke, a koji su potvrdili dobru epidemiološku situaciju. Međutim, potrebno je poštovati mjere, pratiti situaciju i “slušati struku radi dugoročnog boljitka svinjogojskog sektora i proizvodnje hrane”.

Navela je da je gospodarstvima na kojima su usmrćene svinje do jučer isplaćeno 1209 zahtjeva s ukupnom vrijednošću isplata nešto manjom od 7.100.000 eura. U obradi je još 150 do 200 zahtjeva koji će biti isplaćeni do kraja tjedna. 

Podsjetimo, osmi je dan prosvjeda svinjogojaca blokadom cesta. Svinjogojci u istočnoj Slavoniji i dalje su na prosvjednim punktovima u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kod graničnog prijelaza Županja-Orašje i u Vođincima te u Osječko-baranjskoj županiji, u Potnjanima. Traže prekid usmrćivanja zdravih svinja i dozvolu svinjokolje zdravih svinja u svojim dvorištima. , piše HRT