Trkanjec: Moglo bi doći do daljnje eskalacije u BiH

Trkanjec: Moglo bi doći do daljnje eskalacije u BiH

Novinar Željko Trkanjec rekao je za središnji Dnevnik HRT-a da će sigurnosna situacija na zapadnom Balkanu uvelike biti uvjetovana pojačavanjem prisutnosti NATO-ovih snaga.

Ocijenio je kako bi “moglo doći do određene daljnje eskalacije situacije u BiH” te da je za opstanak vladajuće koalicije u zemlji ključan ishod suđenja Miloradu Dodiku.

Trkanjec je napetosti na političkoj sceni u Bosni i Hercegovini ocijenio kao klasičnu politiku u BiH. Ustvrdio je da priča o islamističkim kampovima u BiH nije novost te pretpostavio da se u BiH trenutno nalazi četiri do pet takvih kampova.

– Ja bih rekao da je to jedna klasična politika u BiH. Ništa pretjerano novo. Priču o džematima i paradžematima čuli smo prije sedam do osam godina. Islamska zajednica ih je tada smanjila. Sada ih navodno postoji četiri ili pet. Ovih kampova, koji su se spominjali više puta, je bilo, to je poznato, ali nismo vidjeli nikakve slike i nikakve snimke, rekao je.

Upozorio je na izjave Milorada Dodika koji je “rekao da je Dayton mrtav”.

– To je prvi put da sam ga čuo tim riječima da je to rekao. On je dosad uvijek branio Dayton i govorio da je temelj svega – jer čuva RS, podsjetio je.

Eskalacija sigurnosne situacije

Kako je rekao, “po toj liniji bi moglo ići do određene razine daljnje eskalacije situacije u BiH”. Kao glavni razlog je istaknuo činjenicu da se u sukobima diljem svijeta pokazalo kako se “ratom neke stvari mogu riještiti”. Kao primjer je istaknuo rat u Gorskom Karabahu.

– Upravo sada – baš zbog toga što smo imali situacije poput rata u Ukrajini, rata u Karabahu, Azerbajdžan ga je riješio – stvorila se situacija da se ratom neke stvari mogu riješiti. Imali smo situaciju na Kosovu kada su Srbi pokušali pobunu. Nakon toga je izbio sukob te Hamasov napad na Izrael, rekao je.

Sada se, kako je objasnio, “stvorila prilika da se ovdje izazove određeni problem kako bi se stvorila kriza, kako bi se EU morala baviti još jednom krizom”.

– Ima i drugih koji tu imaju svoje interese.

“Trajno nerazumijevanje i trenje između bošnjačkog i srpskog korpusa”

Na pitanje koliko je ovakva situacija opasna, Trkanjec je citirao glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga.

– Situacija nije opasna. Ne vidimo problem, ali ćemo povećati broj vojnika na Kosovu. Pojačat ćemo interes prema BiH, otići ćemo u Beograd i od Vučića zatražiti da ponovno pristane na vojne vježbe Srbije s NATO-om, kazao je citirajući.

Ustvrdio je kako je došlo do “određenog pomicanja u odnosu na prijašnje stanje”, odnosno “trajnog nerazumijevanja i trenja između bošnjačkog i srbijanskog korpusa u BiH”.

– To je nešto što se promijenilo i mislim da to Stoltenberg vidi, ustvrdio je.

Suđenje Dodiku i izbori u Srbiji

Trkanjec je ustvrdio kako Dodik svoj sudski proces nastoji iskoristiti da bi homogenizirao biračko tijelo.

– Dodik na svaki način pokušava to suđenje iskoristiti kako bi homogenizirao kompletan korpus u RS-u, ali i u Srbiji, prikazujući sebe kao žrtvu, rekao je.

Kada se radi o izborima u Srbiji, ocijenio je da Aleksandar Vučić pokušava sebe afirmirati kao “najmoćnijeg u državi”.

– S druge strane, izbori su u Srbiji, kojima Vučić želi izazvati određene procese u zemlji kako bi se potvrdio kao najmoćniji u državi, kazao je.

Dodao je da mu je to “osiguravanje manevarskog prostora” kako ne bi trebao “reći da priznaje Kosovo”.

Osvrnuo se i na odnose unutar vladajuće koalicije u BiH. Ustvrdio je da je njen opstanak povezan s razvojem Dodikova suđenja.

– Koalicija koja vlada u BiH dosad je pokazala da je nekoliko puta bila u vrlo ozbiljnoj situaciji, podsjetio je.

Ocijenio je da je ključno “kako će se razvijati Dodikovo suđenje, hoće li tu biti ikakvih pomaka, jer se priča da bi se mogle zatvoriti administrativne granice RS-a. Javlja se neka retorika iz devedesetih”, zaključio je, piše HRT.