Dramatičan apel zastupnika: Nikad neće biti isto. Ako uništimo seljake, tko će se tamo nastaniti?!

Dramatičan apel zastupnika: Nikad neće biti isto. Ako uništimo seljake, tko će se tamo nastaniti?!

Saborski zastupnik Željko Sačić bio je gost Sandre Križanec u N1 Studiju uživo.

Malo ga je, kaže, iznenadila odluka premijera Plenkovića da za novog ministra izabere Ivana Anušića. Smatra da je time pokušao kompenzirati bezrazložnu smjenu Nataše Tramišak. “Politički razlozi su ga natjerali da uzme najutjecajnijeg čovjeka iz Slavonije. Anušić se u politici zna postaviti, vodio je neuspješnu kampanju Grabar Kitarović, očito je naučio nešto. Mislim da on ne može učiniti nešto bitno lošije ili bolje u periodu koji je pred njim”, kaže Sačić.

Komentirao je i odlazak hrvatskih vojnika u misiju na Kosovo. Prema njegovim riječima, mora se uvažiti činjenica da hrvatski vojnici žele izaći iz zemlje i ići u misije, pa i one opasne. Vojnici to vole i jer tako uče i razmjenjuju iskustva. Hrvatski vojnici su, kaže, cijenjeni u tim misijama. “Suverenisti smatraju da se ne smije zapostaviti hrvatski nacionalni interes. HV treba štiti, braniti i garantirati sigurnost hrvatskom narodu. Nema ali”, kaže Sačić.

On smatra i da bi neke probleme u vojsci riješilo dvomjesečno osposobljavanje mladih i programi u srednjim školama. “To ne bi bila nikakva militarizacija. Mnoge države otvaraju tu priču nakon ruske agresije. Mijenja se cijela paradigma. Europa vidi da civilno služenje vojnog roka… Da se moraš braniti, nema te tko braniti. Mi želimo ponuditi hrvatskoj mladosti da se obuči. Mi moramo gledati svijet širokim očima. Nije pitanje jesmo li militaristi, civilisti, zatiremo li ljduska prava i slobode, država se mora braniti”, govori i dodaje da mladi ne znaju držati pušku u rukama.

Na pitanje o suradnji s Mostom, Sačić kaže kako su “kliknuli” i prije formalne suradnje jer su bili na istoj strani oko eura, demografije, ilegalnih migranata, korupcije, covida i čitavog niza drugih tema. “Uskoro će se znati naše obveze i zadaće, otvoreni smo i za druge poštene, čestite domoljube, da proširimo platformu. Narod želi zajedništvo”, poručuje i objašnjava da su i jednoj i drugoj stranci rejtinzi porasli kad su objavili da idu u suradnju. “Bitno je animirati ljude, da što veći broj ljudi izađe”, kaže dodajući da su svjetlosnu godinu ispred HDZ-a i njegovih partnera u nekim stvarima. “Kad HDZ nema što drugo reći onda difamira, blati i omalovažava oslanjajući se na svoju medijsku stranu”, govori.

Što se tiče prosvjeda svinjogojaca, Sačić kaže kako se Plenković gadno vara ako misli da seljaci koji prosvjeduju stoje na hladnoći jer ih je netko izmanipulirao. “Oni su tamo jer vide da nema poštenog i pravdoljubivog pristupa njihovim problemima i jer vide da se njihov problem želi riješiti nekim slugnstvom prema EU-u. Uništavamo selo, ako ga uništimo, nikad više neće biti isto ako uništimo naše seljake u Slavoniji, tko će se tamo nastaniti”, govori, piše N1.