Bačić: Mjere bi polovinom prosinca mogle biti relaksirane

Bačić: Mjere bi polovinom prosinca mogle biti relaksirane

Poslijepodne je održana sjednica Predsjedništva HDZ-a. Ovaj put nakon nje pred novinare nije izašao premijer Plenković, nego potpredsjednik Vlade Branko Bačić

Reporter HTV-a Šime Vičević javio se u Dnevnik te rekao kako stajalište Vlade ostaje isto da bi se svi svinjogojci trebali pridržavati mjera koje su na snazi kad se govori o borbi protiv afričke svinjske kuge.

– Branko Bačić je rekao kako je Vlada ta koja će predložiti Europskoj komisiji relaksiranje mjera. To se može očekivati otprilike sredinom prosinca. Bačić je naglasio kako je Vlada u stalnom kontaktu s legitimnim predstavnicima svinjogojaca, ali i ponavlja da je dio prosvjednika politički izmanipuliran. U HDZ-u smatraju da im to ne čini političku štetu. Poruka iz vladajuće stranke glasi da bi svi prosvjedi trebali biti prije svega ranije najavljeni sukladno zakonu. Policija će postupati, ovisno o slučaju ako bude potrebno, u skladu sa zakonom, rekao je Vičević.

– Da možemo očekivati nakon sastanka Europske komisije moglo bi doći do relaksacija mjera koje su trenutačno na snazi. Kao što znate, u proteklih 7 dana očito je na djelu suzbijanje zaraze i iznimno je veliki pad novih slučajeva zaraze. U proteklih 7 dana tri, a takva je situacija bila i u proteklih 15 dana, pa prema tome s obzirom na poštovanje tih mjera, za očekivati je da bi polovinom prosinca mjere u najvećoj mogle biti relaksirane. Zato i pozivam sve da se primire i da razumiju ono što radi Vlada RH, da poštuju mjere, rekao je Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a i Vlade.

Osim afričke svinjske kuge, večeras se razgovaralo o prijedlogu državnog proračuna za iduću godinu.

– Sutra u Saboru predviđena je rasprava o amandmanima, ovoga puta čak je 468 amandmana na stolu, od toga vladajući su odlučili da će prihvatiti 5 amandmana iz vladajućih redova, ali i 6 iz oporbenih. Među tih 6 nalaze se i amandmani IDS-a, Bartulice iz DP-a kao i Ružice Vukovac iz Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista, rekao je Vičević.

Spomenuo je kako je Branko Bačić govorio i o trećoj novčanoj kazni koju je dobio Frane Barbarić vezano uz slučaj bespravne gradnje.

– Bačić je rekao da svaki slučaj bespravne gradnje treba biti sankcioniran i da bi svaki bespravno sagrađeni objekt sukladno zakonu trebao biti srušen, zaključio je Vičević., piše HRT