Tko je Muhamed Alabar, milijarder koji je kupio Sunčani Hvar

Tko je Muhamed Alabar, milijarder koji je kupio Sunčani Hvar

Njegov Emmar Properties PJSC iz Dubaija, nalazi na aktualnoj Globalnoj listi Forbesa 2000 najvećih kompanija

Novi vlasnik Sunčanog Hvara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, ako transakciju odobri Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, bit će investitor Muhamed Alabar (Mohamed Ali Rashed Alabbar) čija se glavna kompanija, Emmar Properties PJSC iz Dubaija, nalazi na aktualnoj Globalnoj listi Forbesa 2000 najvećih kompanija, s prihodom od 7,1 milijardu dolara i dobiti od 1,9 milijardi dolara, te je svrstana na 804. mjesto na listi.

Alabar, poznat po grandioznim projektima Burj Khalifa i Dubai Mall, kupuje Sunčani Hvar preko svoje druge kompanije, Eeagle Hills iz Abu Dhabija, za koju se na službenim stranicama kaže da je investirala do sada u 28 luksuznih hotela u svijetu, ali i na desetke drugih velikih nekretninskih projekta, piše Forbes.

Alabarovi projekti u regiji

Eagle Hills  je od 2015. godine angažiran u regiji na golemom projektu Beograd na vodi, omiljenog projekta srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, te u Albaniji, dok je u Hrvatskoj Alabar trenutno prisutan kao većinski vlasnik Sunce Hotela koji upravljaju hotelskim lancem Bluesun Hotels & Resorts. Njih je 2021. godine preuzeo od Jake Andabaka preko posebno osnovann etvrtke Eagle Hills Zagreb Real Estate. 

Još ranije je Alabar pokušavao s tvrtkom Emmar, a u suradnji s tadašnjim gradonačelnikom Milanom Bandićem, pokrenuti u Zagrebu golemi nekretninski projekt poznat kao ‘zagrebački Manhattan’, odnosno službeno kao ‘Zagreb City’, na 1,1 milijuna četvornih metara  zemljišta uz Savu, na području Velesajma. No, iako je potpisan Memorandum o razumijevanju za gradnju tog kongresno-poslovno-stambenog megakompleksa, to mu na kraju nije uspjelo – gradske su vlasti pod pritiskom stručne javnosti, oporbe i građana odustale od projekta 2020. godine.

Taj je milijarder iz Dubaija, koji je zahvaljujući državnoj školarini studirao na sveučilištu u SAD-u, gostovao prije dvije godine na Hrvatskoj televiziji u emisiji Romana Bolkovića kada je ponovio želju da investira u glavnom gradu Hrvatske te ustvrdio da je njegov ‘projekt baš po mjeri Zagreba’.  Namjeravao je, rekao je, zbog toga kontaktirati i novog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, jednog od protivnika projekta ‘zagrebački Manhattan’, no, iz izvora bliskih uredu gradonačelnika saznaje se da taj sastanak nikada nije realiziran.

Od siromaha do milijardera

Alabar dolazi iz obitelji u kojoj ima 13 braće i sestara, a kako je rekao u intervjuu na HTV-u, posrećilo mu se što je njegova država nastala u godini kada je završio srednju školu (1971. godine), pa je mogao dobiti školarinu i otići u SAD iako su mu ocjene bile prosječne. Naglasio je i da mu je obitelj bila siromašna, a da je on poslovni uspjeh postigao u svojim 30-ima.

Odavno već Alabar, međutim, ne investira samo u nekretninske projekte, nego se proširio i na trgovinu, ugostiteljstvo, e-trgovinu, tehnologiju, logistiku i fondove rizičnog kapitala. U Hrvatskoj je pak, očito, pogled usmjerio na jadransku obalu.

Sunce Hoteli, tvrtka koja upravlja Bluesun Hotels & Resorts ima objekte na Braču, u Brelima, Tučepima i Starigradu – Paklenici, prošle je godine imala ukupni prihod od 62 milijuna eura (rast od 43 posto u odnosu na 2021. godinu), te dobit od 2,4 milijuna eura. Kako su objavili uoči turističke sezone 2022. godine, u modernizaciju hotela je uloženo 45 milijuna eura.

Sunčani Hvar, koji sada Alabar namjerava preuzeti od češkog vlasnika CPI Property Group, u svom portfelju ima niz luksuznih hotela, a lani je imao prihod od 32 milijuna eura, te je poslovao uz dobit od 5,7 milijuna eura. Tvrtka Sunčani Hvar nekretnine je pak imala prihod od 8,8 milijuna eura i dobit od 1,5 milijuna eura u 2022.godini.