Špika o mirovinskoj reformi: Ne zna se tko bi i kako upravljao novcem

Špika o mirovinskoj reformi: Ne zna se tko bi i kako upravljao novcem

Nakon rasta mirovina, Vlada namjerava reformirati mirovinske fondove koji su daleko od planirane učinkovitosti – manje-više fondovi grcaju u dugovima koji se pokrivaju iz proračuna.

Najavljena reforma mirovinskih fondova trebala bi dopustiti ulaganje u nekretnine i infrastrukturne projekte. Nadalje, povećala bi se isplata individualne štednje iz drugog stupa na 20 posto od ukupnog iznosa. Postoji li sličan model u zemljama EU-a i postoje li rizici takve mirovinske reforme?

– Jasna nam je intencija Vlade, no do sada se često znalo dogoditi da se ono, što je bila ideja, ne realizira u stvarnosti, a javnost se sve manje razumije u to kako uopće funkcionira mirovinski sustav, istaknuo je za program HTV-a Milivoj Špika, Platforma umirovljenici zajedno, piše HRT.

Ponuđena je mogućnost da osoba koja ide u mirovinu može povući iz II. stupa do 20 posto gotovine umjesto 15 posto kao što je bilo do sada.

– Alternativni investicijski fond je novina, no Hrvatska ima na to pravo s obzirom na to da je mirovinski sustav pod ingerencijom svake članice Unije. To još nitko nije napravio i to je otprilike kopiranje onoga što rade ova četiri obvezna mirovinska fonda, kazao je Špika.

– Često se znalo događati da ta četiri mirovinska fonda, kojima su vlasnici najveće banke u RH, koriste kao svoje bankomate. Često komercijalna banka komercijalni kredit određenom gospodarskom subjektu koji taj kredit ne može vratiti jer je pred propašću. Tko je novce izgubio? Mirovinski fond i to je sve legalno. Oni imaju pravo na ulaganja, a ne odgovaraju ako se dogode loši plasmani, upozorio je Špika.

Ovo je jednostavan način kojim oni mogu raspolagati tim novcem bez ikakve kontrole, ustvrdio je Špika.

– Nitko od umirovljenika ili državnih tijela nema upliva u nadzornim ili upravnim odborima obveznih mirovinskih fondova. Slično bi se dogodilo i kod ovog investicijskog fonda. Država bi postavila neku ekipu. Pet posto bi se odmah transferiralo. Država s tim može raditi što hoće, pojasnio je.

Je li riječ o nacionalizaciji privatnih sredstava radnika?

– Ako država i kaže da će biti jamac za ta sredstva, što znači da se obvezala u ime radno-aktivnih koji su jamci, ako taj novac propadne on će se naplatiti od poreznih obveznika, kazao je.

– U cijeloj priči je čudno da Vlada nije izašla s transparentnim objašnjenjem tko su ti koji bi upravljali i na koji način, upozorio je Špika.

Platforma Umirovljenici zajedno podržava svaki napor koji će unaprijed mirovinski sustav.

– Budući da ovdje nema dovoljno informacija, idemo sačekati obrazloženja. Moram reći da mi se u startu tako nešto ne sviđa jer me asocira na ponašanje koje se sad događa u II. mirovinskom stupu, rekao je Špika, piše HRT.