Stručnjak objasnio fenomen: Padaju istovremeno kiša, snijeg i ‘šuškave’ ledene kuglice

Stručnjak objasnio fenomen: Padaju istovremeno kiša, snijeg i ‘šuškave’ ledene kuglice

Puno je starih narodnih o kiši i snijegu u studenom pa jedna tako kaže: “Kiša pada, mećava se sprema, teško onom ‘ko u kući nema” no još je poznatija “Sveta Kata, snijeg na vrata”. Nema, međutim, narodne koja bi opisivala današnje jutro u Daruvaru, na Svetu Katu, kad je istodobno sniježilo, kišilo, i padala ledena zrnca.

Dežurne u zagrebačkoj centrali Hrvatskog hidrometeorološkog zavoda pitali smo o čemu je riječ, kažu nam da je takva, mješovita oborina posve normalna za studeni. Što se leda u njoj tiče, nije bila jaka tuča, napominju, već ledena zrnca.

– Prodire hladan zrak, snijeg se u atmosferi zaledi pa u dodiru s toplijim zrakom otopi, zatim ponovno naglo zaledi, otud led, kažu dežurni prognostičari. Ništa neuobičajeno, nije ni ledena kiša, samo ledena zrnca krakterističnog zvuka, kao da nešto “šuška”. A za susnježicu se pogotovo nemamo što čuditi, riječ je pojavi istoovremene kiše i snijega – zrak je dovoljno topao da otopi snijeg, ali ne do kraja. 

Prema pučkom kalendaru, Sveta Kata 25. studenog obilježava kraj jeseni i početak zime, dolazi snijeg i hladni dani, počinju pripreme za Božić. , prenose 24sata