Bivša rektorica i građevinar pušteni na slobodu. Kada će o aferi na Sveučilištu u Zadru biti ispitana Josipa Pleslić ex Rimac?

Bivša rektorica i građevinar pušteni na slobodu. Kada će o aferi na Sveučilištu u Zadru biti ispitana Josipa Pleslić ex Rimac?

N1 doznaje nove detalje afere na Sveučilištu u Zadru zbog koje je bila uhićena bivša rektorica.

Dijana Vican puštena je u četvrtak iz istražnog zatvora, a Zadarski.hr javlja da se već u petak vratila u Zadar.

Prije dva dana na slobodu je izašao i Ante Stanišić, direktor u tvrtki Graditelj svratišta koja je trebala realizirati projekt na Sveučilištu u Zadru, što se našao u fokusu interesa USKOK-a početkom ovog mjeseca. Njih dvoje pušteni su na slobodu nakon što su istražitelji ispitali sve svjedoke u ovoj aferi koja je jedan od krakova afere Rimac slučaja povezanog s bivšom HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Pleslić ex Rimac.

Ona, kako doznaje N1, još nije ispitana iako se njezino ime nalazi na prvom mjestu u rješenju o otvaranju istrage.


Pritisci zbog mita

Bivša je rektorica Sveučilišta u Zadru završila pod istragom jer nije naplatila bankovnu garanciju tvrtke Graditelj svratišta. Naime, ta je tvrtka trebala realizirati projekt studentskog doma za koji su bila osigurana europska sredstva, no tijekom natječaja nisu priložili svu dokumentaciju. Konkretno, nisu predali potvrdu o nekažnjavanju čelnika tvrtke, a riječ je o dokumentu koji je trebao biti pribavljen iz BiH.

Iako je bio najbolji ponuditelj Graditelj svratišta nije na kraju izabran kao izvođač upravo zbog nedostatne dokumentacije. U tom času, smatra USKOK, Dijana Vican trebala je naplatiti bankovnu garanciju od oko milijun i pol kuna, ali to nije učinila nakon što ju je Josipa Pleslić ex Rimac kontaktirala.

Urgirala i u HŽ-u

“Zauzvrat je Rimac, sukladno dogovoru sa Stanišićem, od siječnja 2018. do kraja svibnja 2020. u Zagrebu koristila stan u vlasništvu tvrtke Graditelj svratišta bez plaćanja režijskih troškova čime joj je pribavljena protupravna korist od najmanje 27.974,14 kuna. Osim toga joj je Stanišić na trošak tvrtke omogućio besplatnu nabavu i ugradnju opreme u kući u Vodicama, u vrijednosti od najmanje 20.037,60 kuna”, naveo je USKOK u rješenju o provođenju istrage.

Osim na Zadarskom sveučilištu USKOK tvrdi da je bivša državna tajnica za tvrtku Graditelj svratišta urgirala i u HŽ Infrastrukturi. Konkretno, kada je Graditelj svratišta završila kao treća u nabavi “Izvođenje radova na obnovi prijemne zgrade Osijek” trgovačkog društva HŽ Infrastruktura d.o.o., Ante Stanišić je, piše USKOK, od Rimac zatražio “da se založi kod predsjednika uprave tog društva da Graditelj svratišta bude izabran kao najpovoljniji ponuditelj”, navodi se u rješenju, a Rimac je sumnja USKOK, to i prihvatila.

Vican je, kako smo ranije javljali, porekla krivnju, tvrdeći da je sve napravila u dogovoru sa svojim suradnicima. No, nakon toga su se pojavile i SMS-ovi koji ukazuju da se dogovarala s Josipom Pleslić ex Rimac, piše N1.