Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje: “Potražite pomoć, promjena počinje pozivom”

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje: “Potražite pomoć, promjena počinje pozivom”

Svakih 15 minuta u Hrvatskoj jedna žena doživi nasilje, i to najčešće od svoga partnera. Poražavajući su to podaci recentnih studija kojima svjedoče i stručnjaci, odnosno volonteri Nacionalnog pozivnog centra, koji već deset godina pruža podršku žrtvama i svjedocima nasilja. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić.

U deset godina Nacionalni pozivni centar je primio više od 16 tisuća poziva upomoć, a kako bi dodatno podigli svijest o problemu o kojem se premalo govori, u Muzeju prekinutih veza predstavili su instalaciju 116 006 – Promjena počinje pozivom.

Uživo iz Muzeja prekinutih veza javila se reporterka Dnevnika Nove TV Amela Čilić, koja je razgovarala s Franjom Lovrom Popovićem iz Nacionalnog pozivnog centra., piše dnevnik.hr

Na pitanje što prvo treba napraviti kada se neka žrtva nasilja javi na telefon, odgovara: “Prvo provjeravamo je li na sigurnom, je li se maknula od samog počinitelja i nakon toga je informiramo o njezinim pravima i prije nego što je prijavila kazneno djelo, o načinima prijave i kako potražiti pomoć.”

Zašto se žrtve najčešće ne obraćaju za pomoć? “Postoji više razloga, jer ne prepoznaju sve oblike nasilja kao nasilje u obitelji. Ne prepoznaju možda da nije samo fizičko nasilje nešto što se može prijaviti, tako najčešće ostaju u nekim odnosima zbog osjećaja odgovornosti prema toj vezi ili jer financijski ne mogu osigurati svoju sigurnost”, rekao je Franjo Lovro Popović.

Može li se sustav učinkovito boriti protiv nasilja u obitelji? Kazne nasilnicima dosta su blage.

“Mislim da se sustav s godinama bolje nosi s nasilnicima jer se prepoznaje potreba za sankcioniranjem počinitelja, ali i za sveobuhvatnijom pomoći i podrškom žrtvama, pomoć koja je dugotrajna, koja je obuhvatna na području cijele Hrvatske.”

Na pitanje što napraviti kada su svjedoci nasilja djeca ili kad su djeca žrtve nasilja, odgovara: “Nasilje ostavlja dugotrajne posljedice, i na odrasle i na djecu. Treba što prije i što proaktivnije potražiti pomoć organizacija i institucija koje pružaju pomoć i podršku kako bi posljedice bile što manje. Želimo informirati time da žrtve potraže pomoć jer promjena počinje pozivom”, rekao je Franjo Lovro Popović iz Nacionalnog pozivnog centra.