Plenković: “Ne radi se o izvornim prosvjedima svinjogojaca, neću na razgovor s nekim tko ucjenjuje”

Plenković: “Ne radi se o izvornim prosvjedima svinjogojaca, neću na razgovor s nekim tko ucjenjuje”

Po dolasku u Varaždin, premijer Andrej Plenković je održao kratki sastanak sa svim gradonačelnicima i načelnicima gradova i općina s područja županije.

U Varaždinu je dao izjavu za medije. Komentirao je prosvjed svinjogojaca, koji su najavili blokade diljem Hrvatske. 

“Ne radi se o izvornim prosvjedima svinjogojaca, radi se o jednoj skupini ljudi koji nemaju nikakve veze s poljoprivredom nego s Domovinskim pokretom, Mostom i Suverenistima. Ponavljamo, za afričku svinjsku kugu nema cjepiva, nema lijeka. Svega je 3 posto ukupnog fonda svinja usmrćeno. Mjere ograničenja su polučile rezultate jer je bolest u fazi smirivanja”, rekao je premijer Plenković.

Upitan hoće li ići kod svinjogojaca na razgovor, premijer je rekao da neće i dodao da neće biti blokade prometa. 

“Ja sigurno neću ići na razgovor nekome tko ucjenjuje. Ovdje nema dileme. Ovo je politički orkestrirana manipulacija”, dodao je. 

Demantirao je, kako je istaknuo, brojne teze koje se plasiraju u eter.

“Mi naše partnere imamo, onaj tko hoće biti naš partner, neće orkestrirati prosvjede i stajati iza svinjogojaca. Moram demantirati neistinite teze. Politika HDZ-a što se tiče naših koalicijskih partnera je konzistentna, a oni (DP) ako hoće biti naš partner neće ucjenjivati HDZ, ni vrijeđati niti orkestrirati prosvjed tako da isturi ljude koji su kvazi-svinjogojci”, dodao je Plenković. 

Upitan je o uhićenjima Pripuza i ostalih i zašto se toliko dugo čeka na reakciju institucija.

“To pitajte DORH”, rekao je kratko premijer.

Novinare je zanimao i slučaj Frane Barbarića i bespravnu gradnju i kada će to biti riješeno.

“Vas i vašeg kolegu ćemo prve obavijestiti. Prvi ćete vi zvati.”

Ponovno je komentirao aferu na Geodetskom fakultetu. 

“Ako je netko od njih krivo koristio ili nedaj Bože, ukrao sredstva koja su bila iz državnog proračuna, taj mora odgovarati. Meni je svejedno, ali mi je bitno bez obzira u čijoj je nadležnosti da se otkriju nepravilnosti. Ministrica kulture i medija napravila je ogroman posao.”

Prisustvovao je svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju Centralnog operacijskog bloka Opće bolnice Varaždin te je sudjelovao na svečanom otvorenju Centra kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija u sklopu Medicinske škole.

Nakon Varaždina, premijer odlazi u Čakovec, gdje će se sastati sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem i gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini. Na sastanku će sudjelovati i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. , prenosi dnevnik.hr