Pupovac u srbijanskom mediju napao Penavu ali i Hrvatsku: Poticanje na mržnju i nasilje nad predstavnicima Srba u Hrvatskoj i samim Srbima

Pupovac u srbijanskom mediju napao Penavu ali i Hrvatsku: Poticanje na mržnju i nasilje nad predstavnicima Srba u Hrvatskoj i samim Srbima

Na još jednoj službenoj svečanosti Hrvatska se pokazala nesposobnom prihvatiti hrvatske zločine i odati počast srpskim žrtvama. “Ponosna” članica EU još jednom se pokazala sposobnom zapaliti najjezivije ustaštvo i pokrenuti novi val antisrpske histerije na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Ustaški povici Za dom spremni, razbijanje vozila srbijanskih registarskih oznaka, psovanje srpske majke, vrijeđanje i prijetnje političkim predstavnicima Srba u Hrvatskoj… sve je to što je obilježilo događaj u Vukovaru, zbog čega je Dan sjećanja je prošao bez predstavnika SDSS-a i Milorada Pupovca, piše Kurir.

Izljev ustaštva

Pupovac za Kurir objašnjava da je, za razliku od ovogodišnje svečanosti u Kninu kada su ekstremni desničari stavljeni pod kontrolu, u Vukovaru došlo do ustaškog ispada.

– Stvar je preuzeo gradonačelnik Vukovara koji vodi stranku s elementima desnog ekstremizma. Očito je odlučio otvoriti prostor za ekstremiste, a vlast i vlasti nisu našli načina da to stave pod kontrolu. Sva je sreća da se nije pretvorilo u još gore stanje. Političko korištenje stradanja u Vukovaru 1991. u stranačko-političke svrhe i poticanje na mržnju i nasilje nad predstavnicima Srba u Hrvatskoj i samim Srbima, bilo kroz političke govore, bilo kroz natpise, pjesme i pozdrave s repertoara ustaške desnice, nešto je što se ne bi smjelo dogoditi, nikako ne tolerira taj dan, ali ni bilo koje druge dane u Hrvatskoj. Ne smije se unositi u sportska, politička ili bilo koja druga javna događanja. Ono što je posebno važno ne treba pokrivati ​​nekom komemorativnom manifestacijom ili praksom, već treba unaprijed reći gdje pripada i unaprijed razlučiti što je navijanje, što sjećanje, a što poticanje na mržnju i nasilje – naglašava Pupovac.

Poruka Srbima

Predsjednik Saveza Srba iz “regiona” Miodrag Linta ocjenjuje za Kurir da su novi etnički motivirani incidenti jedan od brojnih primjera da se Hrvatska nije suočila sa svojom ustaškom prošlošću.

– Opet smo imali veličanje ustaštva, veliki broj ljudi koji su dizali ruke na nacistički pozdrav, uzvikivali “Za dom spremni”, mnogo zastava s ustaškim grbom, čak su se čuli i povici “Ubij Srbina”. Nažalost, Hrvatska nije moderna demokratska država, EU dugi niz godina šuti o pojavama ustaštva, fašizma i nacizma u Hrvatskoj. Očito se time potiče nesmetana rehabilitacija i veličanje zločinačke ideologije i genocidne NDH. Time se šalje jasna poruka mržnje, netrpeljivosti i poruka Srbima u Hrvatskoj da nisu dobrodošli i da što prije odu. Šalje se poruka građanima Srbije da ne dolaze u Hrvatsku i da će biti dočekani kao što su dočekani ovi građani Srbije koje su napali sljedbenici Ante Pavelića – kaže Linta.

Linta upozorava da ta netolerancija i ekstremizam u Hrvatskoj postoje tijekom cijele godine, ali da se posebno podgrijavaju na važne datume kao što je Dan sjećanja.

– To je vukovarski mit o Hrvatskoj, a temelji se na bezočnoj laži da su Srbi izvršili agresiju na cijelu Hrvatsku. Naravno, datumi poput 18. studenoga ili početka kolovoza dani su povišenih tenzija kada proustaške snage iskazuju mržnju prema Srbima i svemu što je srpsko. Tijekom cijele godine događaju se etnički motivirani incidenti i napadi na Srbe. Dakle, hrvatsko društvo živi u svojoj mračnoj prošlosti – smatra Linta.

Putnicima u vozilu somborskih registracija psovali srpsku majku

Na dan komemoracije u Vukovaru napadnuti su i srpski studenti koji su bili u automobilu srbijanskih registracija kod Nuštra kod Vukovara. Na društvenim mrežama osvanula je snimka na kojoj se vidi kako četvorica napadača izlaze iz automobila vukovarskih registarskih oznaka, viču, rukama i nogama napadaju automobil somborskih registracija te psuju srpsku majku putnicima u vozilu. A najgore je što se sve to dogodilo u prisustvu policije koja je divljaštvo promatrala bez reakcije! Tek kasnije druga policijska patrola zaustavila je napadače, a kasnije je policija priopćila da je njihov identitet utvrđen te da je, kako pišu Novosti, u tijeku očevid u vezi s oštećenjem vozila stranih registarskih oznaka. Pupovac napominje kako očekuje da će policija ubuduće postupati preventivno, a ne naknadno, piše Kurir.

Niz incidenata

Kažnjavaju i Srbe zbog pjesama na Facebooku

– razbijanje automobila srbijanskih registracijskih oznaka kod Vukovara

– uništavanje ćiriličnih ploča u Vukovaru i okolici

– zabrana nastupa srpskih pjevača u Hrvatskoj

– ispisivanje prijetećih grafita koji su pozivali na progon, pa i ubijanje Srba

– kazna zbog objavljenih srpskih pjesama na društvenim mrežama, piše Kurir.