Seljaci prosvjednici tvrde da nisu ispolitizirani: “Da su vladajući trenutno u oporbi došli bi nas podržati”. MOST ih podržao…

Seljaci prosvjednici tvrde da nisu ispolitizirani: “Da su vladajući trenutno u oporbi došli bi nas podržati”. MOST ih podržao…

Kolona traktora od Retkovaca do graničnog prijelaza s BiH.

“Ovo više nema smisla, ovo traje četiri mjeseca ova agonija”, rekao je Marko Majer, svinjogojac.

U središtu Ilače, blizu granice sa Srbijom, transparenti i narezano meso.

“Kažu ovako – ako hoćeš uništiti selo, samo im zabrani tradiciju“, poručio je Šima Vidaković. “Da su odmah eutanazirali u 10 kilometara da ne bi se to proširilo”, dodao je Luka Kolarević.

Traktori i pred autocestom kod Nove Gradiške, te graničnog prijelaza Slavonski Šamac, a podrške nije nedostajalo ni u Zagrebu.

Uživo iz Ilače, malog slavonskog mjesta nadomak Graničnog prijelaza Tovarnik javila se reporterka Dnevnika Nove TV Matea Drmić.

“Seljaci su večeras na ulici od ranog jutra, nisu zadovoljni s postupcima ministarstva”, izvijestila je reporterka.

“Nama je kuga nastupila u žetvi ove godine kad su nam cijene ječma, pšenice i uljane repice pale za 50 posto. Ministarstvo je obećalo 135 eura za prvih 30 hektara, ništa nismo dobili. Došla nam je onda oluja, strašno nevrijeme, srušila nam je zgrade, usjeve, suncokret vršili nismo, kukuruz napola. Onda je došla svinjska kuga koja je vrh sante toga leda i sad mi više ne znamo što ćemo. Novaca nemamo jer nismo ga nismo dobili od svoje proizvodnje, a sad trebamo proizvest hranu za narednih godinu dana i oni to ne dozvoljavaju”, istaknuo je Stjepan Filić, svinjogojac. 

“Mi smo odlučili bez obzira, uvažavajući ministarstvo i Vladu, da mi 27. ovog mjeseca počinjemo sa svinjokoljama, pod cijenu kazni i ostalog. Pozivamo sve mjerodavne institucije koje će nas doći kažnjavati neka dođu kod mene 28. ja koljem”, izjavio je svinjogojac. 

“Kategorizacija objekata je po meni jedna obična glupost. To ako se netko želi baviti profesionalno i ako želi imati tisuće grla i ne znam čega pa neka pravi onda farme i svinjce. Naši svinjci su 1980-ih godina koje su napravili naši roditelji i djedovi i mi tu držimo svinje, uvijek su bile zdrave i dobre. Uvjeti za življenje svinja su priroda i blato, a ne pločice i ne znam ni ja kakvi uvjeti – klimatizirani prostori. To njima jednostavno ne treba”, napomenuo je Filić. 

Na pitanje rukovode li neke političke stranke njihovom pobunom Filić je poručio da je riječ o “čistoj gluposti”.

“Svaka čast onom tko nas dođe podržati, zašto nas i vladajući nisu došli podržati? Da su vladajući trenutno u oporbi došli bi nas podržati, a onda ovi drugi ne bi. Prema tome, svatko tko nas podržava je dobrodošao i nitko nas ne može ispolitizirati”, dodao je.

“Seljaci jedva čekaju da se svinjokolje vrate u njihova dvorišta, a ministricu i vladajuće pozivaju da osjete čar tradicije”, zaključila je Drmić., donosi dnevnik.hr