POTPISAN SPORAZUM I POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE “MILAN AMRUŠ”

POTPISAN SPORAZUM I POLOŽEN KAMEN TEMELJAC ZA IZGRADNJU NOVE ZGRADE OSNOVNE ŠKOLE “MILAN AMRUŠ”

Sporazum o  izgradnji nove zgrade Osnovne škole „Milan Amruš“ u Slavonskom Brodu svečano je danas potpisan u nazočnosti ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marina Piletića, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, gradonačelnika Grada Slavonskog Broda Mirka Duspare  te ravnateljice spomenute škole Nataše Čošić nakon čega  je položen i kamen temeljac.


 
    U danas potpisanom Sporazumu stoji kako je prema postojećim pozitivno pravnim propisima koji pokrivaju sustav obrazovanja razvidno da je Grad osnivač kao i investitor Osnovne škole “Milan Amruš” u Slavonskom Brodu.  Također, MZO, MROSP, Grad i Županija suglasno utvrđuju prioritetnu potrebu i interes poboljšanja uvjeta rada, kao i radi potrebe pružanja socijalnih usluga, na način da se izgradi nova građevina ove Osnovne škole.
 
U prostoru nove zgrade, bruto površine 4.463,56 m²,  pružat će se socijalne usluge: boravka za odrasle osobe s invaliditetom, rane razvojne podrške za djecu s teškoćama u razvoju i psihosocijalne podrške, sukladno propisima koji pokrivaju sustav socijalne skrbi, a njenom izgradnjom u budućnosti  će se otvoriti  pretpostavke za uvođenje pojedinih programa predškolskog odgoja, kao i srednjoškolskih programa.  
 
     Temeljem  Odluke Vlade RH kapitalni projekt Osnovne škole “Milan Amruš”  sufinancirat će se u okviru državnog proračuna Republike Hrvatske, na pozicijama Ministarstva znanosti i obrazovanja (85,70% sredstava, odnosno 6.698.623,13 eura)  Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike (9,18 % sredstava, odnosno, 717,542,13 eura) te u okviru proračuna Brodsko-posavske županije (5,12% sredstava, odnosno 400.197,79 eura).
 
Osnovna škola “Milan Amruš” jedina je škola u Brodsko-posavskoj županiji za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju djece s teškoćama u razvoju koju pohađaju i učenici okolnih županija. Učenici ove škole godinama pohađaju nastavu u neadekvatnom i neprimjerenom prostoru što uvelike otežava odvijanje radnih, odgojnih i obrazovnih procesa s korisnicima ustanove.  
 
Izgradnjom nove školske građevine za djecu s teškoćama u razvoju osigurat će se uvjeti primjereni za njihov boravak u istoj te odvijanje odgojno-obrazovnih procesa i psihosocijalne rehabilitacije u primjerenim uvjetima.    
 
    U ovoj prigodi župan Marušić u svome obraćanju zahvalio je  svima koji su svojim radom i nastojanjem doprinijeli prepoznavanju potreba stanovnika grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije i realizaciji ovog hvalevrijednog Projekta, posebice Vladi RH na čelu s predsjednikom  Andrejem Plenkovićem te predsjedniku Županijske skupštine Brodsko-posavske županije i saborskom zastupniku Peri Ćosiću na angažmanu u procesu oko uspostave i izgradnje ove osnovne škole.