Počela sjednica Odbora za pravosuđe zbog Agrokora: “Zašto ovdje nisu Plenković i Dalić?”

Počela sjednica Odbora za pravosuđe zbog Agrokora: “Zašto ovdje nisu Plenković i Dalić?”

Odbor za pravosuđe Hrvatskoga sabora održava sjednicu s temom Agrokora i pravnog položaja Republike Hrvatske.

09:54

Vidović Krišto: Zašto ovdje nije premijer

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto pitala se kako da na Odbor nisu pozvani premijer Andrej PlenkovićMartina Dalić i Zdravko Marić.

“Oni su vezani za ovaj kriminal. Dvije i pol godine tražim da se sazove sjednica o hrvatskom pravosuđu. Od glavne državne odvjetnice tražim odgovor na dva pitanja: zašto Todorić nije optužen za manipuliranje bilancama i zašto nije osuđen za bespravnu gradnju svog dvorca”, pitala je. 

Hrvoj Šipek kaže da imaju nekoliko predmeta koji su u fazi istraživanja i da se na njima radi i ne može prejudicirati odluke.

Vidović Krišto ju je pitala o kakvim izvidima govori kada je od svega prošlo i po deset godina. “Vi ste zaštitnica kriminala u Hrvatskoj”, dodala je. 

09:50

Tko je odgovoran?

Stjepo Bartulica iz DP-a pita se tko je odgovoran za ovaj debakl DORH-a. 

Hrvoj Šipek mu je odgovorila da strategija ovisi o tužiteljima i da se o strategiji ne može govoriti. “Ja sam prije godinu dana izjavila da ću poduzeti sve da se utvrdi tko je dogovoran, a rekla sam i da vjerujem kolegama koji rade na predmetu. Trenutno je u fazi analiza svega što se događalo i to vodi moj zamjenik koji nije bio u dodiru s ovim predmetom”, rekla je. 

“u dobroj vjeri sam ljudima koji rade povjerila povjerenje, to je moja odgovornost”, dodala je. 

09:46

Malenica: Nikome ništa nije oduzeto

Ministar pravosuđa Ivan Malenica dodao da se treba vratiti u okolnosti iz 2017. kada je prijetilo urušavanje te kompanije i gubici radnih mjesta.

“Vlada je sačuvala radna mjesta i dobavljače i sve je prošlo bez troška za porezne obveznike, a postupak nije pokrenula Vlada već čelni ljudi kompanije. Država nije, niti je bila vlasnik Agrokora te vlasništvo nije nikome oduzeto”, rekao je. 

09:41

Hrvoj Šipek o odluci tribunala u Nizozemskoj

Prvu je riječ dobila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek. 

“Dvije tvrtke iz Nizozemske su podigle tužbu zbog ugovora iz 1998. godine i potražuju naknadu štete više milijardi eura. Tribunal je konstituiran tek us svibnju 2021. Obje su stranke se složile da odluka suda bude javno objavljena. Posljednja odluka se odnosi na prigovor tuženika na nadležnost tribunala”, rekla je. 

“Mi smo istakli prigovor i on je podržan od strane EU-a i Nizozemske. Tribunal je utvrdio da se mora razmotriti svaki odnos između ugovora i obveza koja iz njih proizlaze”, dodala je. 

09:36

Jakšić: Agrokor je bio država u državi

Predsjednik Odbora Mišel Jakšić (SDP) na uvodnom govoru je rekao da je tema Agrokor zbilja od nastanka Hrvatske neovisnosti. 

“Znamo što ona znači, ali i da je često povlačila teza da je Agrokor država u državi. Malo se Vlada stvarno time bavila i produkt je Agrokor kakav smo imali”, rekao je. 

“Od 2017. kada je Agrokor oduzet od vlasnika je prošlo 6 godina, a ništa se nije dogodilo. Danas želimo čuti koji je naš korak dalje u arbitražama i što dalje s Fortenovom”, dodao je. 

09:32

Na sjednicu pozva i ministri

Na sjednicu su pozvani glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica , ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović  i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, sjednicu prenosi N1.